Endelig har dagen kommet – her får du vite hvilke prosjekter som får Extra-støtte.

Riktignok er det én måned til julaften, men tradisjonen tro er det i slutten av november at Stiftelsen Dam er i det gavmilde hjørnet.

I dag, tirsdag 24. november 2015, deler stiftelsen ut et rekordstort beløp til helseprosjekter og forskning over hele landet. 235 millioner kroner skal fordeles på 544 store og små prosjekter.

Vid definisjon av helse

– Det er veldig hyggelig å kunne bidra til å realisere så mange viktige prosjekter rundt om i landet, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

Stiftelsen Dam støtter prosjekter innen rehabilitering, forebygging og forskning, og innen både fysisk og psykisk helse.

– Vi har en svært vid definisjon av helse, noe som gjenspeiler seg i prosjektene vi støtter, sier Lillehagen.

På Norges-turné

I uken som gikk reiste han rundt i Norge, fra Alta i nord til Kristiansand i sør, for å overraske prosjekter som har fått midler. Hensikten var å dele gleden ved tildelingen med flere enn dem som har mulighet til å delta på arrangementet i Gamle Logen i Oslo. Og selvsagt for å sørge for ekstra profilering av de mange flotte prosjektene rundt om i landet.

– Jeg er imponert over hvor mye kreativitet det er rundt om i organisasjonene vi støtter. Veldig mange ildsjeler legger ned mye innsats for å gjøre livet bedre for andre mennesker, enten det er integrering gjennom idrett, som vi så i et prosjekt hos Trondhjems Turnforening eller ved å arrangere Norges første internasjonale tegnspråkfestival, som vi så hos Bergen Døvesenter, sier Lillehagen.

Disse får støtte

Og kreativiteten går også langt utover disse to prosjektene. 544 prosjekter får altså støtte, og mange tusen mennesker får det litt bedre, takket være ildsjeler, forskere, frivillige og hardtarbeidende prosjektledere. Her gir vi dere Extra-tildelingen 2015:

EXTRA-TILDELINGEN 2015: DISSE PROSJEKTENE FÅR STØTTE

Infograf: Stiftelsen Dam

Her får du noen glimt av overraskelsesturneen, der generalsekretær Hans Christian Lillehagen overrasket til sammen sju prosjekter fra Alta i nord til Kristiansand i sør:

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

I Alta besøkte vi Norges Astma- og Allergiforbund region nord og prosjektleder Anne-Kari Isaksen, som får støtte til prosjektet Kakekort. Med oss på besøket hadde vi både Altaposten og Nrk Finnmark. Sjekk sakene her:

Nrk Finnmark: Fikk 43.000 til en mer inkluderende kakefest

Altaposten: – Nei? Tuller du?

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

I Trondheim hadde vi gleden av å overraske Sjiraffen Ungdomsband med 150.000 kroner. Sjiraffen Kultursenter var tidligere i høst nødt til å legge bandet på is fordi de ikke lenger hadde midler til å drive videre. Derfor var gleden ekstra stor når Stiftelsen Dam kunne glede dem med midler til i alle fall ett års drift. Prosjektet er i samarbeid med Dissimilis. Sjekk hva Adresseavisen skriver om besøket:

Adressa.no: Extrapenger reddet ungdomsband

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

I Trondheim rakk vi også en tur innom Turnhallen, der vi hadde gleden av å overrekke en sjekk på 150.000 kroner til Trondhjems Turnforening, og prosjektet Turn – en inkludernde idrett, som de skal gjøre i samarbeid med Norges Idrettsforbund. Også dit var Adresseavisen med.

Adressa.no: Her skjønner turnsjefen at en drøm går i oppfyllelse

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Turen gikk videre til Vestlandet og Bergen Døvesenter. Der sto jubelen virkelig i taket, da vi kunne overraske dem med 650.000 kroner til å arrangere Bergen internasjonale tegnspråkfestival. Festivalen arrangeres i 2017, og prosjektet er i samarbeid med Norges Døveforbund. Bergensavisen ble med på turen, og klarte virkelig å fange gleden på både film og bilder:

BA.no: Her står jubelen i taket hos Bergen Døvesenter

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

I Kristiansand overrasket vi Kirkens Bymisjons Gatejuristen med 130.000 kroner. Pengene går til prosjektet Satelitt Arendal, som gjør det mulig å starte Gatejuristen også i Arendal – der det er et stort behov for en slik tjeneste. Både Agderposten, Advokatbladet og Kirkens Bymisjon skrev om overraskelsen.

Advokatbladet: – Dette har alt å si

Kirkens Bymisjon: Gatejuristen er innvilget midler fra Stiftelsen Dam til ny Satellitt

Agderposten: Sjekk-sjokk gir gate-juss (bare for abonnenter)

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

I Kristiansand hadde vi også gleden av å overraske Sanden Media med en sjekk på 495.000 kroner. Pengen skal brukes til å lage tv-serien «Jeg setter meg snart», som er et samarbeid med Norges Handikapforbund. TV-serien handler om Jon Magnus Dahl, som har sykdommen Hypokalemisk Periodisk Paralyse, som gjør at han på et tidspunkt vil ende opp med å sitte i rullestol.

Gjennom TV-programmene skal Sanden Media følge han i hans undersøkelser av hva som venter ham. Han innser at sykdommen vil få store konsekvenser for hans liv. Hvordan blir framtiden, frykten for at samfunnet ikke stiller opp, frykten for å bli avhengig av hjelp og så videre.

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Helt til slutt på Norges-turneen måtte vi ha et lite stopp i Oslo også. AV-og-TIL er ny søkerorganisasjon i år, og vi klarte ikke å vente med å dele gleden over at de fikk innvilget støtte til det aller første prosjektet de har søkt om. Livskriser er navnet på prosjektet, som skal øke oppmerksomheten rundt alkoholens negative innflytelse på psykisk helse.

Gjennom prosjektet skal AV-og-TIL utvikle materiell som kan brukes av helsepersonell og offentlig ansatte i samtale med pasienter og innbyggere som selv oppgir at «de sliter» eller som man mistenker er på vei inn i en livskrise.

Materiellet skal også kunne brukes av befolkningen for øvrig.

Fakta om Stiftelsen Dam

  • Stiftelsen Dam er frivillighetens egen stiftelse.
  • Stiftelsen eier og forvalter overskuddet fra Extra-spillet.
  • Førstkommende tirsdag deles ut 235 millioner kroner til 544 helseprosjekter.
  • Aldri tidligere har Stiftelsen Dam delt ut så mye penger.
  • Prosjektene spenner fra små, lokale aktiviteter ledet av ildsjeler, til forskningsprosjekter i verdensklasse.