Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) (øverst fra venstre), forsker ved NOVA, Lars Bjarne Kristofersen, regissør Jon Haukeland, kunst-pedagog Nina Vestby og byråd Rina Mariann Hansen (Ap) kommer til Stiftelsen Dams aller første frokostseminar.

Omsorgssvikt rammer fem til åtte prosent av alle barn i Norge.

Hva gjør det med livene til disse barna, dersom storsamfunnet ikke bidrar? Og hvordan kan frivilligheten bli en buffer mellom omsorgssvikt og utenforskap senere i livet?

Stiftelsen Dams frokostseminar «Skeiv start» arrangeres tirsdag 28. februar klokken 08.30, og kickstarter kampanjen #innafor, der vi i hele mars vil jobbe med ulike former for utenforskap og hvordan frivilligheten kan bidra til å få folk innafor. 22. mars arrangeres fagkonferansen LEV VEL med samme tema.

Utenfor fra start

Aller først tar vi diskusjonen om omsorgssvikt. For hvilke sjanser har et barn, som er utenfor fra starten av livet, til å klare seg godt på skolen, i arbeidslivet og i sosiale nettverk? Og hvilken rolle spiller frivilligheten til å hindre frafall og utenforskap?

Tirsdag 28. februar tar vi debatten på Kulturhuset i Oslo, der et bredt og kompetent panel skal forsøke å belyse disse problemstillingene, og også søke og finne noen løsninger for hvordan vi best ruster frivilligheten til å løfte barn og ungdom innafor.

Panelet

På Kulturhuset vil politisk rådgiver i Stiftelsen Dam, Stian Amadeus Antonsen lede ordet, mens følgende stiller i panelet:

Lars Bjarne Kristofersen er forsker ved NOVA, og har lang erfaring med langsgående studier av barn og unge med barnevernserfaring. Han har også forsket på samarbeid mellom hjelpetjenester for barn og unge.

Rina Mariann Hansen (Ap) er byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, og hun har lang erfaring som lokalpolitiker i hovedstaden. Hvordan kan politikerne bidra til å styrke frivilligheten, slik at barn og unge løftes innafor?

Nina Vestby er kunst-pedagog, og jobber i prosjektet «Altnerative byrom – unges medvirkning», som er støttet av Stiftelsen Dam. Prosjektet tar utgangspunkt i Bydel Gamle Oslo, en bydel med store levekårsutfordringer, og har spesielt fokus på området som er tilknyttet det såkalte Tøyenløftet. Hensikten med prosjetket er å la barn og unge medvirke i utviklingen av sitt eget nærområde

Kai-Morten Terning (Frp) er statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet. Også Terning har lang erfaring fra lokalpolitikken i Oslo, blant annet som politisk rådgiver for bystyregruppa, og som byrådssekretær for velferd og sosiale tjenester. Terning har også vært generalsekretær i FpU.

Jon Haukeland er regissør, og står bak dokumentarfilmen Barneraneren, som er støttet av Stiftelsen Dam. I filmen følger Haukeland Noah (15) og kameratene, som er dømt for medvirkning til ran. Filmen skildrer kontrastene i livet til Noah, om tilhørighet, vennskap, etnisitet, klasseskiller og hvordan det er vanskelig å kutte bånd til et miljø som definerer deg som person. Filmen vant nylig prisen for årets beste norske dokumentarfilm på Bergen internasjonale filmfestival 2016, og på frokostseminaret «Skeiv start» vil Haukeland snakke om erfaringer han har gjort ved å følge Noah og kompisene i en lang periode.

Gratis inngang og åpent for alle

Frokostseminaret arrangeres altså på Kulturhuset, som ligger sentralt plassert på Youngstorget i Oslo. Dørene åpner klokka 08 med frokostservering, og selvfølgelig rikelig tilgang på kaffe.

Den faglige delen av programmet starter klokka 08.30, og det blir mulig å stille spørsmål til paneldeltakerne når klokken nærmer seg 09.30.

Helt gratis er det, og arrangementet er åpent for alle. Kulturhuset er universelt utformet, slik at tilgjengeligheten for alle er ivaretatt. Dersom du ikke har mulighet til å komme deg til Youngstorget denne morgenen, kan vi glede deg med at arrangementet blir filmet, og vi legger ut filmen på våre nettsider kort tid etter arrangementet.

Fortell oss gjerne om du kommer til å delta på frokostseminaret her: https://www.facebook.com/events/379133395788895/