Magne Kjexrud og Kristin Borg har vært med i prosjektet «Husker du da ...?» som skal presenteres på Helsekonferansen. Foto: Sofie Melby

Leve hele livet er navnet på Helsekonferansen 2017, som arrangeres av Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet 11. og 12. mai.

Leve hele livet

Tema for årets konferanse er regjeringens kvalitetsreform for eldre, som heter nettopp Leve hele livet. Reformen tar for seg de grunnleggende tingene i tilbudet til eldre: Mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenesten.

Det er for store forskjeller i kvaliteten på tjenestene til eldre, og målet med reformen er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet.

Vil inspirere

Stiftelsen Dam støtter hvert år en rekke prosjekter gjennom helseorganisasjonene, som handler om å gi bedre helse til alle – også de eldste. Det har departementet også merket seg, og på årets konferanse skal én av salene fylles med prosjekter som kan inspirere både frivillige, politikere og helsearbeidere.

Prosjektene vil bli presentert gjennom så kalte mikroforedrag, der hver prosjektleder får seks minutter til å vise fram prosjektet.

– Vi er veldig stolte av å ha bidratt til disse fantastiske prosjektene, som vi med hånden på hjertet kan si at bidrar til bedre liv for mange eldre. At prosjektene får mulighet til å vise seg fram på Helsekonferansen gjør at flere tar del i de gode resultatene, og kanskje blir inspirert til å ta kunnskapen i bruk, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

Får du ikke med deg årets konferanse? Fortvil ikke – under kan du lese mer om de fire prosjektene som skal presenteres:

Filmen Måltidets muligheter tar for seg mat på sykehjem. Foto: Cynergi Film & TV

Trodde smaksløkene var borte – så fikk de mat laget fra bunnen av …

En hyllest til de ansatte på sykehjem, og et bevis på at mat kan gjøre en forskjell. Det er målet med filmen «Måltidets muligheter».

Les mer om prosjektet Bedre institusjonsmat for eldre i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen her

Det viktigste for gjengen på bowls-laget er det sosiale – etter bare noen minutter på banen blir vennskapsbånd knyttet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Bowls-gutta i Moss gir alt for laget

Hensikten var egentlig å samle noen eldre herrer til sosialt samvær. Men spenningen tok raskt overhånd, og nå har «team bowl» på frivillighetssentralen i Moss deltatt i sin første turnering.

Les mer om prosjektet Bowlsgruppe for eldre hjemmeboende menn i regi av Mental Helse her

Magne Kjexrud og Kristin Borg er begge del av erfaringsgruppa i Oslo Demensforening, og er enige om at arbeidet med boka stort sett har vært veldig morsomt. Foto: Sofie Melby

– Som å fremkalle et liv

Husker du da du hoppet bukk i skolegården? Eller da Rolling Stones landet på Fornebu? Eller da joikakaker var Norges mest solgte middagsrett?

Les mer om prosjektet Husker du da …? i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen her

Det er livlig stemning når Velkommen inn-damene møtes. Her har de fått besøk av frivillghetsbyråd Rina Mariann Hansen (bak til høyre). Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Jeg vil jo ikke sitt hjemme og stirre i veggen

Om man er fra Pakistan, Iran eller Somalia er ikke så nøye, så lenge man kan lage mat, lære norsk og ha det gøy sammen.

Les mer om prosjektet Velkommen inn i regi av Kirkens Bymisjon her

Helsekonferansen 2017

  • En konferanse i regi av Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet.
  • Arrangeres 11. og 12. mai på Clarion hotel på Gardermoen.
  • Temaet er regjeringens kvalitetsreform for eldre – «Leve hele livet».
  • Stiftelsen Dam disponerer en egen sal, der fire prosjekter med tema mat, aktivitet, demens og integrering skal presentere seg selv, og inspirere andre.