Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Av
Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam
Karen Kvalevåg, generalsekretær i Norges idrettsforbund
Andreas Tangen Borud, generalsekretær i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner
Bjarne Dæhli, generalsekretær i Norsk Musikkråd
Bernt Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors

Kronikken ble publisert i Dagens Næringsliv mandag 6. august 2018

Det er en undergraving av norsk lov som må stanses umiddelbart.

For mens hjelpeapparatet rapporterer om en stadig økning i spilleproblemer, fortsetter Statens Pensjonfond Utland (Oljefondet) å investere våre felles midler i den kyniske spillbransjen, som bokstavelig talt skor seg på andres ulykke. En ulykke som for mange rammer hardt.

I fjor fortalte Anne Bolsø historien om ekssamboeren som var spilleavhengig i Eidsvoll Ullensaker Blad. I en årrekke spilte tobarnsfaren, idrettsmannen og Bolsøs store kjærlighet på stort sett alt av nettkasinospill. Han fikk hjelp til å slutte, men det tok ikke spillselskapene hensyn til. De kontaktet mannen med sjenerøse tilbud om «freespins» og mer penger å spille for, på tross av at han fortalte at han var spilleavhengig. Til slutt ble presset og fristelsen for stor. Han begynte å spille. Avhengigheten, det økonomiske tapet og belastningene som fulgte ble for mye. Bare 29 år gammel tok han sitt eget liv.

Den tragiske historien er ikke unik. Spillavhengighet Norge hadde i 2017 doblet pågang fra fortvilte storgamblere. Samme trend meldes hos Hjelpelinjen, Blå Kors og Akan. Historiene er mange. Unge mennesker spiller på seg milliongjeld, mister hus og jobb, familier og vennskap ødelegges, flere har tatt sitt eget liv. Felles for hjelpeapparatet, pårørende og spilleavhengige er et inderlig ønske om å stramme inn spillpolitikken.

Og nå vil et flertall på Stortinget ta grep. Etter forslag fra KrF og Ap skal det nå utredes et uttrekk av Oljefondets aksjer fra pengespillselskaper, samt flere innstramninger for å hindre markedsføring og spill hos utenlandske spillselskaper.

Dessverre er det fortsatt altfor lang vei mellom teori og praksis. For når Oljefondet fortsetter å investere flerfoldige milliarder kroner i spillselskaper som ikke har lov til å operere i Norge, så er det en hån mot Stortingets eget vedtak – og ikke minst mot de mange som er berørt av spilleproblemer. En utredning av uttrekk er ikke nok. Når norske lover allerede stadfester at selskapene ikke kan operere i Norge, bør det heller ikke være mulig å investere statlig kroner i disse selskapene.

Spillindustrien er enorm, og avkastningen for dem som sitter på eiersiden formidabel. Det er klart det er fristende å investere, se bare på spillgründerne som har tjent seg søkkrike på å registrere spillselskaper på Malta, men som retter innsatsen mot Norge gjennom massiv markedsføring. Tv-reklame sendt fra utlandet og direkte markedsføring rettet mot spillere på telefon og epost gjør markedet uoversiktlig, og Lotteritilsynet har få virkemidler for å hindre dette. Spilleierne tjener milliarder i utbytte – en grov utnyttelse av risikospillere.

Selv mener en rekke spillgründere at de ønsker å bidra, både med skatt og penger til veldedige formål i Norge. Men dette er en sannhet med sterke modifikasjoner. For mens de lovlige spillaktørene i Norge, Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, er opprettet med formål om å fordele alt overskudd fra spill til gode formål – og dermed ikke har økonomisk vinning som motiv – er realiteten en ganske annen for de utenlandske spillselskapene. Norsk Tipping gir 62 prosent av omsetningen tilbake til samfunnet. Tilsvarende tall er kun 20 prosent for de utenlandske selskapene som opererer på lisens i Danmark, og det er liten grunn til å tro at situasjonen vil være annerledes dersom disse fikk lisens i Norge.

Selv med et økt tilskudd til frivillig aktivitet i Norge, vil fortsatt økonomisk vinning være – kanskje i enda større grad – motivet for disse selskapene. Som altså delvis finansieres av norske skattebetaleres pensjonsmidler. Det er et paradoks vi ikke kan leve med.

I Norge går hele overskuddet fra spill til idrett, kultur, helse og beredskap. Som mottagere av overskuddet til Norsk Tipping har forfatterne av dette innlegget et særlig ansvar for å forebygge og forhindre spilleavhengighet. Dette gjør Norsk Tipping gjennom en rekke tiltak, som blant annet tapsgrenser, direkte kontakt med problemspillere og muligheten for permanent utestenging. Deler av overskuddet til Norsk Tipping går også til å finansiere prosjekter rettet inn mot tiltak for spilleavhengige.

Hensynet til de spilleavhengige må være hovedprioritet når den norske spillpolitikken utformes. Utenlandske kremmere som ønsker å ta en større del av denne svært lukrative kaka har ikke dette høyt på sin agenda. Det strider mot norsk lov, og Finansdepartementet kan bidra til at Oljefondet ikke lenger bidrar til å undergrave norsk lov ved å kreve et uttrekk fra gamblingaksjer. Det bør skje snarest.