Leder for programutvikling, Ida Svege, skal innlede om hvorfor noen forskningssøknader ikke når opp, mens andre innvilges. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Fredag 31. januar skal Stiftelsen Dams leder for programutvikling, Ida Svege, stå på scenen under Scandinavian Sports Medicine Congress i København, der hun skal holde innlegget «Five reasons why your grant application fails», eller på godt norsk:

– Jeg skal snakke om hvorfor noen forskningssøknader når opp og får bevilgninger, mens andre får avslag, sier Svege.

Kan bidra til at forskere blir mer bevisste

Svege er opprinnelig utdannet fysioterapeut, og har en doktorgrad i rehabilitering av muskelskjelettlidelser fra Universitetet i Oslo. Hun har selv sin forskningsbakgrunn fra miljøet som arrangerer kongressen i København.

Men denne gangen skal hun altså møte forskere fra hele Skandinavia med en litt annen innfallsvinkel – ikke som muskelskjelettforsker, men som utvikler av gode vurderingsprosesser. Totalt er det over 800 deltakere på kongressen.

– Det er spennende at en så stor kongress ønsker å fokusere på det som er stiftelsens kjernekompetanse. Det kan medføre at flere i dette miljøet får kjennskap til stiftelsen og får innblikk i vår seriøsitet og kunnskap, og at forskere blir mer bevisste på hvordan søknadene håndteres og de svakheter som finnes i både systemet og i søknadene, sier hun.

Lurer du på hvordan Stiftelsen Dam jobber med kvalitetssikring? Sjekk ut denne siden!

– Landets beste system for fordeling

Stiftelsen Dam har de siste årene brukt mye tid på å utvikle best mulige vurderingsprosesser, som tidligere har vakt oppsikt nasjonalt. I 2020 har stiftelsens forskningsordning blitt lagt om, for å sørge for mindre arbeidsbelastning for søker, samt at hver enkelt søknad får flere vurderinger.

– Stiftelsen Dam jobber kunnskapsbasert, og endringene vi nå gjør er godt fundert i oppdatert forskning. I våre øyne ender vi nå opp med et av landets absolutt beste systemer for fordeling av forskningsmidler, sa generalsekretær Hans Christian Lillehagen, da ordningen ble lansert høsten 2019.

Les også: – Skal sikre at våre tildelinger rettferdige, relevante og nyttige