Stiftelsen Dams forskningsseminar 2018

Stiftelsen Dams forskningsseminar arrangeres 24. oktober på Kreftforeningens vitensenter.

Stiftelsen Dam inviterer til årets forskningsseminar 24. oktober 2018. Brukermedvirkning i prioritering av forskning er tema. Illustrasjon: Hege Bjørnsdatter Braaten

Temaet for årets forskningskonferanse er brukermedvirkning i prioritering av forskning. Som tidligere år er et overordnet mål ved Stiftelsen Dams forskningsseminar å jobbe for å forhindre bortkastet forskning.

– Cirka 85 prosent av helseforskningen er av ulike årsaker bortkastet, og involvering av sluttbrukere i prioritering av forskning kan være et viktig tiltak for å sikre at helseforskningen møter brukernes og samfunnets behov, sier fagrådgiver i Stiftelsen Dam, Ida Svege.

Men det finnes ingen fasit på å invitere brukerne inn i prioriteringsfasen, og det er heller ikke uproblematisk å gjøre dette.

– På seminaret presenteres noen forslag til hvordan brukermedvirkning kan ivaretas og nyttiggjøres i prioriteringen av helseforskning, og vi skal diskutere om, når og hvordan brukerne bør involveres, samt hvilke utfordringer det medfører, sier Svege.

24. oktober er datoen for forskningsseminaret, som denne gangen avholdes på Kreftforeningens vitensenter i Kongens gate 6 i Oslo sentrum.

Seminaret er fulltegnet, men vil bli streamet i sin helhet. Link til stream blir lagt ut på denne siden i godt tid før seminaret starter 24. oktober klokken 09.

Her kan du laste ned utskriftsvennlig utgave av programmet til Stiftelsen Dams forskningsseminar.

Program:

Innlederne:

Toto Anne Gronlund

Toto Anne Gronlund, advisor James Lind Alliance

James Lind Alliance er et britisk ideelt initiativ som ble etablert i 2004. Målet er å få pasienter, pleiepersonell og klinikere til å jobbe sammen for å identifisere og prioritere helseforskning og -behandling. Hensikten er å sikre at de som finansierer helseforskning er klar over hva som er viktigst for de ulike gruppene. Toto Anne Gronlund er rådgiver i JLA, med over 30 års erfaring fra helse- og frivillighetsfeltet i Storbritannia, blant annet fra National Health.

 

Ida Svege

Ida Svege, fagrådgiver i Stiftelsen Dam og seniorrådgiver for Kavlifondets program for helseforskning

Jan-Ole Hesselberg, ledende fagsjef i Stiftelsen Dam og programansvarlig for Kavlifondets program for helseforskning

Ida Svege og Jan-Ole Hesselberg jobber som henholdsvis fagrådgiver og ledende fagsjef i Stiftelsen Dam, samt at de er ansvarlige for Kavlifondets program for helseforskning.

Jan-Ole Hesselberg

Både Stiftelsen Dam og Kavlifondet er opptatt av å fremme brukermedvirkning i forskning, og har på hver sin måte tilrettelagt for at brukere skal ha reell mulighet til å påvirke hvilken forskning som skal prioriteres. Formålet er å bidra til at forskningen har høy grad av relevans og nytteverdi for den aktuelle målgruppen.

 

 

Gro E. M. Helgesen

Gro E. M. Helgesen, spesialrådgiver i Norges forskningsråd

Gro E. M. Helgesen jobber som spesialrådgiver i Norges forskningsråd, og skal snakke om Forskningsrådets pilotprosjekt «Behovsidentifisert forskning om CFS/ME».

 

 

Trine Jakobsen Rydland Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Trine Rydland, brukerrepresentant i NRFs Behovsidentifisert forskning om CFS/ME

Trine Jakobsen Rydland har brukererfaring etter CFS/ME i ungdomstida, har i flere år drevet med mestringskurs for unge med CFS/ME og deres foresatte og var medlem av brukerpanelet i Forskningsrådets ME/CFS-prosjekt.

 

Hjørdis Møller Sandborg, fagdirektør i Helse- og omsorgsdepartementet

Hjørdis Møller Sandborg jobber som fagdirektør i Helse- og omsorgsdepartementet. Hun er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo, og har lang fartstid som forsknings- og innovasjonskoordinator i Helse- og omsorgsdepartementet.

 

 

Kristian Gundersen

Kristian Gundersen, professor ved institutt for biovitenskap/Universitetet i Oslo

Kristian Gundersen er biolog og professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo. Han har forsket på nerve-muskel-interaksjoner, og hans oppdagelse av såkalt muskelhukommelse relatert til bygging av muskelmasse ble kåret til en av de 25 viktigste vitenskapsnyhetene i 2013 av det amerikanske magasinet ScienceNews. Gundersen er en aktiv formidler av vitenskap, og deltager i offentlig debatt om universitetspolitiske spørsmål og som kritiker av alternativ behandling og overtro.

 

Gro Jamtvedt

Gro Jamtvedt, dekan ved OsloMet

Gro Jamtvedt er dekan ved fakultet for helsevitenskap ved OsloMet. Hun er utdannet fysioterapeut, og har i snart 20 år hatt stillinger innen forskning, undervisning og ledelse i helsesektoren, blant annet som leder i helseforvaltningen og i stillinger i universitet- og høgskolesektoren.

 

Nina Kristiansen

Konferansier er Nina Kristiansen, ansvarlig redaktør i Forskning.no.

Stiftelsen Dams forskningsseminar