Slik var 2019 i Stiftelsen Dam

2019 ble et innholdsrikt år for oss i Stiftelsen Dam. Her kan du se noen store og små høydepunkter fra året som gikk.

DAM Redaksjonen • 2 Jan. 2020

Stiftelsen Dam går inn i 2020 med store forventninger, og kan love at det blir et år med flere spennende prosjekter. Blant annet skal seminarrekken Lev Vel arrangeres i fire byer, pilotordningen Utvikling får sin første tildeling og en helt ny forskningsordning har sett dagens lys.

Men før det nye året tar oss helt, har vi unnet oss et lite tilbakeblikk på året der vi ikke bare fikk nytt navn, men også gjennomførte en rekke store og små arrangementer, lanserte en ny ordning, fikk nye medlemsorganisasjoner og delte ut over 270 millioner kroner til helsefrivilligheten.

Her får du vår årskavalkade for 2019:

Januar

Lev Vel 2019: For første gang utenfor Oslo
Etter fem år som heldagskonferanse i Oslo tok stiftelsen Lev Vel med «ut på veien» i 2019. Etter en snikpremiere i Bodø i november 2018 ble det gjennomført totalt fire seminarer i fire ulike byer (Ålesund, Kritiansand, Hamar og Oslo) vinteren 2019.

Februar

Pilotprogrammet Utvikling lanseres
Mer kunnskap, nye metoder og implementering er målet med Stiftelsen Dams pilotprogram Utvikling. Styret vedtok i februar at ordningen skal testes ut i to år.

Mars

Styret vedtar en mer proaktiv rekruttering av eksterne fagutvalg
Tidligere har det vært stiftelsens medlemsorganisasjoner som foreslår kandidater til de eksterne fagutvalgene som behandler alle stiftelsens søknader. Men fra 2019 vedtok styre å åpne opp og invitere alle som selv ønsker å være en del av fagutvalgene til å registrere seg. Resultatet er en imponerende «bank» med kandidater, som i enda større grad vil sikre en uhildet og solid behandling av søknadene.

Rekordhøyd antall søknader til Helse og Ekspress
Da søknadsfristen for Helse og Ekspress gikk ut 15. mars 2019 hadde det kommet inn hele 1.419 søknader.

April

306 millioner kroner fra Norsk Tipping til helse- og rehabiliteringsformål
På årsmøtet til Norsk Tipping var resultatet klart: Stiftelsen Dam får 306 millioner kroner til fordeling. Det er opp nesten fire millioner kroner fra 2018.

Stiftelsen Dams tildelingsprosesser vekker oppsikt: – Vi er stolte over tildelingsprosessene våre
Stiftelsen Dams tildelingsprosesser vekker oppsikt nasjonalt, og på Stiftelseskonferansen 2019 sto ansatte flere ganger på scenen.

Mai

Stiftelsen offentliggjør rapport om bevilgninger og samfunnsnytte
For andre gang offentliggjør Stiftelsen Dam en rapport om bevilgninger og samfunnsnytte.

Kavlifondet viderefører samarbeid med Stiftelsen Dam
Kavlifondet er godt fornøyd med hvordan Stiftelsen Dam har håndtert deres forskningsordning, og inngår ny samarbeidsavtale for tre nye år.

Tildeling Ekspress vår 2019: 256 prosjekter får støtte
Over seks millioner kroner fordels i årets første tildeling.

Årsmøtet vedtar navneendring
Et enstemmig årsmøte vedtar at ExtraStiftelsen skal skifte navn til Stiftelsen Dam. Senere vedtok også styret og Stiftelsestilsynet dette.

Juni

Tildeling Helse vår 20019: 166 prosjekter får støtte
Årets første Helse-tildeling bragte glede over det ganske land. Sekretariatet i stiftelsen fikk gleden av å overraske hele 14 prosjekter med pengestøtte.

Juli

Stiftelsen får to nye medlemsorganisasjoner
Personskadeforbundet LTN og Norsk forening for slagrammede ble godkjent som nye medlemmer av representantskapet i mai. Siden den gang har styret også godkjent søknaden og de to organisasjonene har betalt inn sitt bidrag til stiftelseskapitalen, slik at de fra juli 2019 er fullverdige medlemmer av Stiftelsen Dam.

August

Lanserer rapport på Arendalsuka: Stor risiko ved innføring av lisensmodell for pengespill
På Arendalsuka 2019 lanserte Stiftelsen Dam og Norges Idrettsforbund en ny rapport, som viser at dagens modell for pengespill fungerer godt, og at det er forbundet med stor risiko å innføre en lisensmodell. Rapporten vakte oppsikt og bidro til mye presseopperksomhet.

September

ExtraStiftelsen skifter navn til Stiftelsen Dam
25. september 2019 blir en merkedag i stiftelsens historie. Da trådte det nye navnet, Stiftelsen Dam, i kraft. Dam forstås som et akronym, som står for deltakelse, aktivitet og mestring, og er inspirert av folkeeventyret og diktet (Olav H. Hauge) om Fugl Dam.

130 skissesøknader til Utvikling: – Dette er over all forventning
Sekretariatet er imponert over det høye nivået på de 130 skissesøknadene som hadde kommet inn da den aller første søknadsfristen for Utvikling gikk ut.

Lanserer nytt forskningsprogram: – En av landets beste systemer
Forskning 2020 blir et helt nytt program, der søkerne først skal levere inn skissesøknader. Målet er at hver enkelt søker skal bruke mindre tid på søknaden, samtidig som kvaliteten på vurderingen økes.

Oktober

Generalsekretær Hans Christian Lillehagen lanserer «Dam-tur» – reiser landet rundt sammen med organisasjonene
I forbindelse med stiftelsens navneendring skal generalsekretær Hans Christian Lillehagen reise rundt i landet og besøke prosjekter til alle de 38 medlemsorganisasjonene.

Tildeling Forskning 2019: Over 80 millioner kroner til 106 forskningsprosjekter
Årets forskningstildeling bidrar til at svært viktig kunnskap blir realisert.

November

Stiftelsen arrangerer forskningsseminar om interessekonflikter i brukermedvirkning
Forskningsseminaeret, som stiftelsen arrangerte sammen med Kreftforeningen, trekker fulle hus.

Tildeling Ekspress høst 2019: 255 prosjekter får støtte
Årets nest siste tildeling bidrar til at 255 prosjektledere kan juble over støtte til sine prosjekter.

Desember

Veien ut vinner Helseprisen 2019
For fjerde gang ble Helseprisen delt ut på Frivillighetens dag 5. desember 2019. Denne gangen var det Stiftelsen Veien ut som vant for prosjektet Ekspedisjon 2019.

Tildeling Helse høst 2019: – 2020 blir enda bedre enn 2019
Det var mange som kunne juble da tildelingen for Helse høst 2019 ble offentliggjort.