Premieren på Måltidets muligheter rørte en hel kinosal. Foto: Cynergi Film & TV

Onsdag var det premiere på dokumentaren «Måltidets muligheter», som gir et innblikk i hvor viktig mat og måltider er for eldre på sykehjem.

Filmen er laget av Cynergi Film & TV i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, og støttet av Stiftelsen Dam.

Se klipp fra Måltidets muligheter her:

Video: Vimeo/Cynergi Film & TV

Les også: Trodde smaksløkene var borte – så fikk de mat laget fra bunnen av …

Beboerne lyser opp

Filmskaper Jarle Eskedal og kokk Erlend Eliassen tar oss med til et sykehjem, der de gjennom endringer i rutinene sørger for at beboerne får tilbake appetitten. Noen trodde de hadde mistet denne for alltid, inntil Eskedal og Eliassen gjennomført prosjektet.

– Den store utfordringen viste seg å være kommunikasjon på tvers av avdelingene. Som vi viser i filmen var det første gang sykepleierne var nede på kjøkkenet. Dette handler nok om at hverdagen tar oss alle, og at det ikke har vært en del av rutinene, sier filmskaper Jarle Eskedal i en samtale med Stiftelsen Dam.

Han forteller at det var med enkle grep at rutinene på sykehjemmet ble endret. Bedre dialog førte til en meny tilpasset de eldre. All mat ble laget fra bunnen av, på sykehjemmets eget kjøkken, der for eksempel brødskiver ble byttet ut med smakfulle og næringsrike smoothier og supper.

Underveis i filmen får vi se likegyldige eldre, som blir engasjerte og som lyser opp. Selv de som nærmest hadde sluttet helt å spise, koser seg med maten.

Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt (f.v.), generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, kokk Erlend Eliassen og filmskaper Jarle Eskedal etter filmvisningen. Foto: Amanda Schei/Stiftelsen Dam

Rørt publikum

Filmen ble vist for første gang onsdag, på Klingenberg kino. En fullstappet kinosal lot seg sterkt berøre av filmen, som ble etterfulgt av en politisk debatt på scenen.

– Filmen er inspirerende og er med på å bygge kompetanse og innsikt om hvor viktig mat er, kanskje særlig på sykehjem hvor måltidene er høydepunktene i løpet av en dag, sier generalsektrær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, som delte ut blomster til filmskaper Jarle Eskedal etter filmvisningen.

– Både beboere, pleiere og kjøkkepersonalet fikk en stolthet og en glede som gir trivsel og livsglede. Jeg er glad for at vi kan støtte denne gode ideen som har fått et så fantastisk resultat, sier Lillehagen.

Generalsektretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen (t.h.) delte ut blomster til filmskaper Jarle Eskedal etter filmvisningen. Foto: Amanda Schei/Stiftelsen Dam

Måltidets muligheter

  • Måltidets muligheter er laget av Cynergi Film & TV i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelse.
  • Filmen gir et innblikk i hvordan man med få ressurser kan bedre måltidene for eldre som bor på institusjon.
  • Prosjektet ble støttet med 725.000 kroner av Stiftelsen Dam.
  • Filmen hadde premiere onsdag 2. september 2015.