Ben Goldacre mener Norge kan få til ting, som andre land bare kan drømme om. Han ba de 20 organisasjonene som signerte AllTrials-oppropet om å be norske myndigheter realisere grepene for å hindre publiseringsskjevhet. Foto: Stian Antonsen/Stiftelsen Dam

– Norge, som et velstående og selvstendig land, kan ta lederskap i å hindre publiseringsskjevhet, sier Ben Goldacre, under Stiftelsen Dams forskningsseminar «Få forskningen fram».

Seminaret ble arrangert samme dag som stiftelsen deler ut 82 millioner kroner til norsk helseforskning.

– Stor mulighet for Norge

Forskningsseminaret handlet om fri og åpen publisering av all forskning, og i den forbindelse signerte både Stiftelsen Dam og 19 helseorganisasjoner AllTrials-oppropet mot publiseringsskjevhet.

AllTrials, med hovedsete i London, jobber for å hindre publiseringsskjevhet i helseforskningen, og over 700 organisasjoner internasjonalt har signert oppropet.

AllTrials-kampanjens leder, Dr. Till Bruckner, er svært glad for det norske initiativet.

– Dette er en stor mulighet for Norge til å leve opp til sitt rykte som en global leder innen helseforskning og transparens, ved å lage et rammeverk som sikrer at all klinisk forskning blir registrert, og resultatene rapportert, sier han i forbindelse med signeringen.

LES OGSÅ: Ben Goldacre: – Forskningen er et rot

Totalt 20 organisasjoner signerte AllTrials-oppropet, som ble overlevert Ben Goldacre. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Norge kan få til ting resten av verden sier er umulig

AllTrials-kampanjens initiativtaker, Ben Goldacre, var en av hovedinnlederne under forskningsseminaret. Etter innledningen mottok han det norske oppropet.

– Fantastisk, men dette er ikke nok. Men det er ikke derfor jeg er her. Jeg er her fordi jeg vil at dere skal gå til myndighetene og be dem gjøre dette, sa han, om å motta signaturene.

Goldacre mener Norge har en fordel, som gjør at vi kan gjøre det andre land bare drømmer om.

– Dere har en stor fordel. Norge er en liten, sterk, velstående og selvstendig nasjon. Dere har et lite byråkrati og en liten administrasjon – så liten at dere er sikkert gift med halvparten av dem, så liten at dere kan ta på dem! Det gjør at dere kan få til ting som andre land sier er umulig. Gjør det, og vis resten av verden hva som er mulig, var hans klare oppfordring til organisasjonene som signerte oppropet.