Og en av dem som jubler aller mest er Jane Byberg i Stavanger Turistforening.

Hun ble nemlig overrasket på kontoret sitt dagen før dagen, med 720.000 kroner til prosjektet «Klart det går!».

Mye glede

For de siste dagene har Stiftelsen Dam reist rundt til sju forskjellige byer for å overraske prosjektledere. Sist, men ikke minst, var regionssekretær i Norges Astma- og Allergiforbund i Østfold, Mona Marthinussen, som fikk en svært god start på dagen torsdag:

Video: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Og gleden har i aller høyeste grad vært gjensidig for Stiftelsen Dam.

– Det er fantastisk å se hvor mye glede disse midlene gir. Veldig mange ildsjeler får i dag beskjed om at de kan videreutvikle prosjektene sine. Det igjen betyr mye for veldig mange mennesker rundt om i landet, sier generalsekretær Hans Christian Lillehagen.

HER ER HELE OVERSIKTEN OVER HVEM SOM FÅR MIDLER GJENNOM HELSE HØST 2016

Store endringer

Og nå kan endelig alle som har fått prosjektmidler slippe jubelen løs. Totalt er det 139 prosjekter som får støtte i denne runden, som er den aller første gangen med Helse-prosjekter.

– Det har vært et år med store endringer i Stiftelsen Dam, og vi har vært veldig spente på hvordan alt rundt søknadshåndtering og tildeling ville fungere. Heldigvis har håndteringen i ExtraWeb gått tilnærmet knirkefritt, og vi er veldig stolte over å ha fått til disse endringene, sier Lillehagen.

Tidligere var ordningen delt i to, forebygging og rehabilitering, og det var kun én søknadsfrist i året. For om man skulle bli skuffet over ikke å få midler i denne runden, så er det nå nye muligheter allerede til våren.

Neste søknadsfrist for Helse er allerede 15. mars. Disse midlene blir tildelt i juni.

Slik ser foredelingen av midler fra Stiftelsen Dam ut i 2016. Hoveddelen går til Helse og Forskning, mens Ekspress står for et høyt antall innvilgede søknader. I tillegg får organisasjonene som håndterer prosjektene et eget administrasjonstilskudd for å håndtere søknader, oppfølging og rapportering. Illustrasjon: Hege Bjørnsdatter Braaten

Kort vei fra idé til realisering

2016 er det første året der Stiftelsen Dam får en andel av det totale overskuddet til Norsk Tipping. Dette er bare én av mange endringer som er gjort i stiftelsen.

For i tillegg til at det nå er én ordning for helseprosjekter, er det totalt fem ulike ordninger man kan søke på, på tre ulike datoer. Forskningsmidler har nå søknadsfrist 1. juni, mens Helse og Ekspress har søknadsfrister både 15. mars og 15. september.

– Det gjør at det er kortere vei fra idé til realisering av prosjekt, og det har vært et ønske både for oss og for organisasjonene. Vi tror det vil bidra til enda mer aktivitet innen helse og frivillighet, sier Lillehagen.

HER ER HELE OVERSIKTEN OVER HVEM SOM FÅR MIDLER GJENNOM HELSE HØST 2016

Søk på nytt!

I 2016 har Stiftelsen Dam mottatt hele 2.327 søknader på de ulike ordningene. Av disse er 773 innvilget. Men ytterligere en søknadsfrist i 2017 er det grunn til å tro at enda flere søknader vil bli innvilget.

– Vi håper de som er skuffet nå ikke gir opp, men heller prøver å sende inn en ny søknad i mars, sier Lillehagen.

Nytt for denne ordningen er også at de som ikke får innvilget støtte, vil få en begrunnelse på avslaget. Dette vil komme innen 1. mars 2017.

Men en rekke organisasjoner og prosjektledere kan i dag juble, og Lillehagen er spent på de mange nye prosjektene som nå skal realiseres.

– Jeg vil gratulere alle dem som har fått støtte i dag. Vi vet at det betyr mye, og vi gleder oss til å følge alle de nye prosjektene framover, sier han.

Omtrent 25 prosent av alle søknader er innvilget i 2016. Disse fordeler seg på Forskning, Ekspress (to runder) og Helse. Illustrasjon: Hege Bjørnsdatter Braaten

Helse høst 2016

  • Slått sammen av de to ordningene Forebygging og Rehabilitering.
  • Totalt får 139 nye prosjekter støtte.
  • Disse prosjektene får 54.526.000 kroner.
  • I tillegg får Forebygging- og Rehabiliteringsprosjekter som er i sitt andre og tredje år 37.697.000 kroner.
  • Neste søknadsfrist er allerede 15. mars, med tildeling 15. juni.
  • HER ER HELE OVERSIKTEN OVER HVEM SOM FÅR MIDLER GJENNOM HELSE HØST 2016

Sjekk bilder under fra prosjektene som denne uken ble overrasket med midler fra Stiftelsen Dam!

Generalsekretær i Extrastiftelsen, Hans Christian Lillehagen, overrasket Tamar før jul med en sjekk på 750 000 til prosjektet "Ung Økonomi". Foto: Stian Amadeus Antonsen
I Trondheim ble Eva Skei i Norges Håndballforbund overrasket med 250.000 kroner til prosjektet «Flere innvandrerjenter i idretten».
- Jeg kommer til å være fnisete resten av dagen, sa Juni Raak Høiseth, som fikk penger til prosjektet «Min stemme teller». Prosjektet er i samarbeid med Rådet for psykisk helse, og handler om å la ungdom bli hørt! Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Mange ungdommer vil, men trenger bare litt hjelp for å få det til! Prosjektet «Jegvilventilene» i Kirkens Bymisjon Stavanger får nå penger til å gi leksehjelptilbud og god sosial trening til barn under offentlig omsorg og barn som har flyktet til Norge. – En julegave som varmer, sier prosjektleder Elisabeth Lied.
Nå kan Camilla Coldevin planlegge 2017, sammen med brukere på KIM-Senteret i Trondheim! De skal bruke kunst og kultur for å bidra til aktivitet for mennesker som sliter med psykisk sykdom. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Menn tar sitt eget liv tre ganger oftere enn kvinner, og over 500 mennesker tar sitt eget liv hvert år. Rådet for pyskisk helse og Helse Stavanger får nå midler til neste års satsing på selvmordsforebygging som retter seg inn mot målgruppen menn i alderen 45-64 år i Rogaland.
«Dypet» er navnet på en dokumentarfilm om 27 år gamle Thomas' liv med alvorlig psykisk sykdom. Onsdag kunne vi overraske Pandora film og prosjektleder Ida Kleppe i Bergen med 400.000 kroner til å realisere filmen, i samarbeid med Mental Helse. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
En jublende Jane Byberg i Stavanger Turistforening fikk 720.000 kroner til inkluderingsprosjetket «Klart det går!» – For en lykkedag for alle de som skal være med oss på tur og alle fantastiske frivillige, sier Jane.
Maren Metell skal lage sanggruppe for familier med synshemminger – flott, enkelt og viktig for veldig mange! Norges Blindeforbund er naturligvis samarbeidspartner. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Kirkens Bymisjon i Kristiansand er strålende fornøyd med 600.000 kroner til et mobilt sykkelverksted! Et flott ettervernsprosjekt som gir mestring til brukerne, bedre helse til de som sykler og bedre byluft. Et ordentlig Kinderegg altså.
Jubelen sto i taket i redaksjonslokalene til TVBra i Bergen, da det ble klart at de får støtte til sin Vestlands-satsing, Bra Sending. De har en god samarbeidspartner med seg i Landsforbundet for Utviklingshemmede og Pårørende (LUPE). Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Dissimilis i Sandnes får 250.000 til et musikkprosjekt for multifunksjonshemmede. – Nå skal det rockes i 2017, sier prosjektleder Halvdan Presthus.
Like før Thea Steen døde av livmorhalskreft i sommer skrev hun i sitt testamente at hun ønsket at prosjektene hun hadde påbegynt som dokumentaren og #sjekkdeg-kampanjen skulle fortsette. Det er en glede for oss å kunne bidra til å oppfylle Theas ønske, for i dag kunne vi overraske Kreftforeningen med 600.000 kroner til dokumentarfilmen om Thea. Foto: Stian Amadeus Antonsen - Dette er den beste julegaven jeg kunne fått, forteller filmregissør Leiv Igor Devold.