Synne Lerhol er generalsekretær i Unge funksjonshemmede.

Synne Lerhol er generalsekretær for Unge Funksjonshemmede, et samarbeidsorgan for funksjonshemmedes barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge, bestående av 35 medlemsorganisasjoner. Til sammen har disse rundt 25 000 medlemmer.

Synne kommer til LEV VEL 22. mars for å holde innlegget «Ung og funksjonshemmet-først og fremst ungdom».

Vi har stilt alle innlederne på konferansen de samme tre spørsmålene, og frem mot konferansen presenterer vi samtlige på våre nettsider!

Meld deg på Lev Vel 2017 her

– Når har du følt deg utenfor?

– Jeg har vokst opp i en inkluderende bygd som så at funksjonsnedsettelsen min var en del av meg, men at den ikke var hele meg. Foreldrene mine var opptatt at jeg og broren min skulle gjennomføre ordinært skoleløp, ha overnattingsbesøk og dra i bursdager, i likhet med mine to funksjonsfriske brødre. Vi var en del av den utvidede normalen, og var sånn sett innafor. Jeg har nesten alltid følt meg innafor.

– Utenforskap har alltid vært tydeligst for meg i fysisk forstand. På barne- og ungdomsskolen kunne jeg ikke leke i skogen, komme inn i DNT-hyttene på skoleturene, ta buss for kinobesøk på nærmeste tettsted, eller besøke alle vennene mine sine hjem. På videregående fikk jeg ikke assistanse til å engasjere meg politisk, eller reise på ferie mer enn én uke.På universitetet kom jeg ikke inn i venners studentboliger, og måtte sitte på merka plasser i forelesningssalene uavhengig av hvor de andre satt.

– Det er merkelig å leve som innafor, og fysisk og bokstavelig talt bli plassert utenfor. Når det er sagt, blir man svært løsningsorientert og god på kompromisser.

– Hva tror du må til får å få flere mennesker «innafor»?

– Jeg mener vi må utvide normalen slik at flere omfavnes av hva som er innafor. Det er unormalt å være såkalt normal. Enten det handler om utseende, sykdom, funksjonsevne, legning, kjønnsuttrykk, identitet, religion, etnisitet, eller sosiale behov har de fleste av oss en såkalt «annerledeshet». Det er normalt å være en ekstrovert, muslimsk og svaksynt jente. Det er normalt å være rullestolbruker og bifil. Det er normalt å være den du er.

– Utvidelse av normalen skjer kun ved synlighet, og at rettighetene vi har som mennesker med ulik bakgrunn, forutsetninger og behov blir fulgt opp.

– Hva skal du snakke om på LEV VEL?

– På LevVel skal jeg snakke om hvordan det er å bli voksen som funksjonshemmet og kronisk syk. Unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer er oftere i kontakt med helsevesenet enn andre på sin alder, men helsevesenet de møter er ikke tilpasset deres behov. De unge sier ofte til oss at de savner å bli sett som hele mennesker, som mer enn sin diagnose.

Se hele programmet til LEV VEL 2017 her

Møt flere innledere her: