«Sommerkroppen» har blitt et hett begrep på instagram, der solbrune, muskuløse kropper likestilles med sunnhet og helse. Har vi glemt den helt vanlige kroppen? Illustrasjon: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Jeg har posta bilder av både halv pupp og sideflesk med tilbehør. Ikke fordi jeg syns det er finere eller bedre enn andres kropper, men fordi det er min kropp, skrev skribent Lene Wikander i en kronikk på NRK Ytring i helgen.

Hun har kastet seg på Stiftelsen Dams forsøk på å kuppe hashtag-en #sommerkroppen2017 i sosiale medier, og onsdag 15. juni skal hun avslutte Stiftelsen Dams frokostseminar, som har fått navnet «Sommerkroppen 2017?».

Vil du bli med på gratis frokostseminar om sommerkroppen? Meld deg på her!

60 millioner til kropp og sinn

Samme dag tildeler nemlig stiftelsen 60 millioner kroner til helseprosjekter. Prosjekter som bidrar til å gi bedre helse til alle som bor i Norge, enten man trenger forebygging, rehabilitering, habilitering, tilrettelegging, hjelp til å mestre hverdagen eller på annen måte inkluderes. I anledning sesongen ønsker stiftelsen å sette fokus på «hverdagskroppen», som nettopp trenger forebygging, rehabilitering, vedlikehold og reparasjon.

Fram til 15. juni oppfordres derfor alle som har en kropp til å dele bilder i sosiale medier av det de forbinder med sommerkroppen, enten den er avkledd eller påkledd, nytrent eller utrent, i helfigur eller bare et lite utsnitt – kanskje en hånd med en iskrem i? Eller bare ben i grønt gress? På tur i fjellet eller i en solseng ved havet? Bildet skal selvsagt merkes med #sommerkroppen.

 

– Å leve livet på vent under pisken av sosial kontroll, begrenser bare deg selv og din egen livskvalitet, ingen andres mener Lene Wikander, som oppfordrer alle til å bli med på kampanjen #sommerkroppen #SK17

Nyansert sommerkropp

– Vi synes dette kan være et morsomt stunt nå som sosiale medier allerede fylles opp med bilder under hashtag-en #sommerkroppen. Prosjektene vi støtter handler om å på ulike måter gjøre folks kropp og sinn bedre i stand til å håndtere hverdagen, på tross av ulike forutsetninger, sier generalsekretær, Hans Christian Lillehagen.

Han understreker at det ikke er hensikten å harselere over bilder av slanke eller veltrente kropper, men sier at det er viktig å skape et mer nyansert bilde av hva som er innafor og normalt.

– Vi er opptatt av å skape bred aksept, og da må det være rom for alle. Vi mener ikke at det skal forbudt å legge ut bilder av veltrente kropper, men vi ønsker å nyansere bildet av «sommerkroppen» ved å løfte fram ulike kropper, sier Lillehagen.

Vil ha flere forbilder

Bak Stiftelsen Dam står 32 helse- og rehabiliteringsorganisasjoner, som har over én million medlemskap. Blant disse finnes mennesker med ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser eller helseutfordringer. Noen ting er synlige, mens andre ikke er det.

– Vi vet at mange sliter med utfordringer som kanskje blir ekstra synlige når man for eksempel skal på stranda, og at mange sliter med selvfølelsen i møtet med forventninger om hvordan en kropp bør se ut. Å løfte fram flere forbilder, med ulike fasonger, funksjonsnivåer og utfordringer tror vi vil bidra til å gi flere mennesker selvtillit til å nyte sommeren med akkurat den kroppen de har, framfor å fokusere utelukkende på utseende, sier Lillehagen, og legger til:

– Det er nettopp dette som er målet for oss, og organisasjonene, nemlig å gi bedre helse og gode liv til alle som bor i Norge.

Les også: Mina Gerhardsen blogger om Sommerkroppen: «Et konstant kroppspress gjør at noen velger farlige veier for å nå målene»

Sommerkroppen 2017?

  • 15. juni deler Stiftelsen Dam ut 60 millioner kroner til helseprosjekter.
  • Tildelingen markeres med et frokostseminar kalt «Sommerkroppen 2017?» på Kulturhuset i Oslo.
  • Les mer om seminaret og meld deg på her!