Hvordan kan vi flytte fokus fra utseende til funksjon i sosiale medier? Stiftelsen Dam inviterer til frokostseminar med panelsamtale torsdag 15. juni.

«Det er etter hvert gjort en god del forskning på sammenhengen mellom bruk av sosiale medier og kroppsbilde. Forskningen viser at det virker negativt på kroppsbildet vårt å bruke mye tid på Facebook. Jo mer man blir eksponert for bilder av vellykede kropper, desto mer miserabel føler man seg selv».

Det skriver lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad i boken Kroppsklemma.

Oppfordrer til å «kuppe» sommerkroppen

Og nettopp dette er temaet for Stiftelsen Dams frokostseminar på Kulturhuset i Oslo torsdag 15. juni. Mogstad er blant dem som stiller i panelet, som skal være en samtale om å finne gode måter å motvirke et slikt usunt kroppspress.

De siste ukene har Stiftelsen Dam oppfordret til å «kuppe» hashtagen #sommerkroppen i sosiale medier, for å løfte fram mange ulike forbilder.

Deler ut 60 millioner kroner

Samme dag som frokostseminaret deler Stiftelsen Dam ut 60 millioner kroner til helseprosjekter over hele landet, gjennom frivillige helseorganisasjoner. Samtlige prosjekter bidrar til bedre helse, blant annet gjennom folkehelsetiltak, rehabilitering og tiltak for funksjonshemmede. Det er dette stiftelsen ønsker å fokusere på, gjennom kampanjen og frokostseminaret.

– Vi vet at mange sliter med utfordringer som kanskje blir ekstra synlige når man for eksempel skal på stranda, og at mange sliter med selvfølelsen i møtet med forventninger om hvordan en kropp bør se ut. Å løfte fram flere forbilder, med ulike fasonger, funksjonsnivåer og utfordringer tror vi vil bidra til å gi flere mennesker selvtillit til å nyte sommeren med akkurat den kroppen de har, framfor å fokusere utelukkende på utseende, sier Lillehagen.

Frokostseminaret arrangeres altså på Kulturhuset i Oslo, torsdag 15. juni klokken 08-10. Det er gratis å komme inn, men vi setter pris på om du gir oss beskjed om du kommer her!

Her er panelet:

Og torsdag stiller altså et svært kompetent panel til samtale på Kulturhuset i Oslo.

Møt dem her:


Kethe Engen og Christine Sundgot-Borgen

Foto: Privat

Kethe Engen og Christine Sundgot-Borgen er doktorgradsstipendiater ved Norges Idrettshøgskole. Her er de i gang med en intervensjonsstudie kalt Sunn kroppsopplevelse. Studien er finansiert av Stiftelsen Dam og Norske Kvinners Sanitetsforening.

– Fokuset må bort fra kroppens utseende og heller rettes mot kroppens funksjon og hvordan den kan tas vare på for at vi skal oppleve å ha en best mulig hverdag, sa Christine Sundgot-Borgen, i et intervju med Fædrelandsvennen i mai i år.

Engen og Sundgot-Borgen innleder frokostseminaret med en presentasjon av sin studie, før de blir med videre i panelet.


Kari Løvendahl Mogstad

Foto: Kari-Anne Toth

Kari Løvendahl Mogstad er fastlege, idrettslege, universitetslektor ved NTNU og forfatter av boka Kroppsklemma. Hun er også en aktiv samfunnsdebattant og skribent, og har lenge engasjert seg innen saker som særlig dreier seg om barn, unge og kvinnehelse.

– Jeg har engasjert meg i debatten om sommerkroppen 2015, sommerkroppen 2016 og sommerkroppen 2017, og antakeligvis vil jeg nok også engasjere meg i debatten rundt sommerkroppen 2018, sier Mogstad.

Mogstad har blant annet jobbet mot forskningsmiljøer i Sverige, som jobber med å finne metoder for å hjelpe ungdom til å ha et positivt forhold til egen kropp.


Adrian Lorentsson

Foto: Privat

Adrian Lorentsson er kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom. Han var den første personen som la ut bilde av seg selv i sosiale medier i Stiftelsen Dams kampanje. Bildet fikk stor oppmerksomhet, selv om Lorentsson forteller at det slettes ikke har vært en enkel vei å våge dette.

Jeg vil ikke anbefale NOEN å ha denne kroppen. Jeg jobber hardt med å akseptere meg selv, men det betyr ikke at jeg vil, kan eller bør akseptere å være så stor. Kroppspositivme er bra, men ikke når det blir dratt så langt at det oppfordrer andre til å være overvektige, eller gir inntrykk av at det ikke medfører helserisiko, sier Lorentsson, som skal sitte i panelet under frokostseminaret.


Helle Lux Bornstein

Foto: Privat

Helle Lux Bornstein er forfatter og livsstilsveileder, og driver firmaet Smart Trening.

– Mitt mål er å hjelpe og inspirere kvinner til å ta bedre vare på seg selv. Take care and care, sier Bornstein.

Helle veileder på Smart Trening og co-writer en thrillerroman trilogi med Rolf Recknagel. Hun kommer med egen roman i samme periode.


Jan-Ole Hesselberg

Foto: Yann Aker

Jan-Ole Hesselberg er ledende fagsjef i Stiftelsen Dam, og er utdannet psykologspesialist. Hesselberg leder panelsamtalen på frokostseminaret.


Lene Wikander

Foto: Privat

– Jeg har posta bilder av både halv pupp og sideflesk med tilbehør. Ikke fordi jeg syns det er finere eller bedre enn andres kropper, men fordi det er min kropp, skrev skribent Lene Wikander i en kronikk på NRK Ytring i slutten av mai, der hun fronter Stiftelsen Dams kampanje.

Wikander har markert seg i debatten rundt kroppsideal og kroppsfunksjon tidligere, blant annet i forbindelse med at hun selv har hatt brystkreft. Wikander avslutter frokostseminaret med et kåseri om kropp og kroppsidealer.

 


Følg med på Facebook-siden til arrangementet her: Sommerkroppen 2017?

Meld deg på frokostseminaret her!