Disse prosjektene får støtte gjennom Helse vår 2020

80 prosjekter får til sammen 72 millioner kroner i støtte.

DAM Redaksjonen • 15 Jun. 2020

Reiseguide for svaksynte, tannlege på hjul, doavis for videregående skole-elever og bydelsmødre på sykehjem er bare noen av prosjektene som får støtte gjennom Helse vår 2020. Illustrasjon: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Helse vår 2020

  • Helse er Stiftelsen Dams største program og omlag to tredjedel av stiftelsen midler går til dette.
  • Helse-programmet har to utlysninger/tildelinger per år, Helse vår og Helse høst.
  • Helse vår 2020 har en ramme på 72 millioner kroner.
  • Totalt får 80 prosjekter støtte gjennom programmet.

– Etter en tøff vår håper vi dette kan bidra til viktig aktivitet i organisasjonene, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

Helse vår-tildelingen hadde søknadsfrist bare dager etter at Norge stengte ned som følge av koronapandemien. Siden den tid har mange organisasjoner gått gjennom en utfordrende tider med inntekstbortfall og avlyste aktiviteter for medlemmene. Mange av medlemmene har også måtte leve isolert.

– Det føles ekstra meningsfullt å kunne bidra med økonomisk støtte til viktige helseprosjekter i den tiden vi er inne i, sier Lillehagen.

Generalsekretær Hans Christian Lillehagen

Håper prosjekter kan gå som planlagt

Samtidig understreker han at unntakstilstanden vil vedvare for mange, og at stiftelsen er klar over at en del av prosjektene som får innvilget støtte gjennom Helse vår 2020 kan bli utsatt.

– Vi har full forståelse for at det kan bli endring i planene, men vi håper mange av prosjektene kan gjennomføres som planlagt eventuelt med noen justeringer, sier han.

Prosjektledere eller organisasjoner som har behov for å justere planene i prosjekter må ta kontakt med sekretariatet i Stiftelsen Dam.

Nytt program

Det har i dette programmet blitt søkt om vesentlig dyrere prosjekter enn ved tidligere tildelinger. Dette reflekteres også i tildelingen. Det vil derfor være en relativt lav tildelingsprosent.

Styret i stiftelsen har allerede behandlet en sak om neste Helse-utlysning, der det er gjort justeringer i utlysningsteksten, slik at tildelingsprosenten ikke skal bli like lav framover.

Imidlertid skal stiftelsen om kort tid lansere et ekstraordinært program, som Lillehagen håper mange vil benytte seg av.

– Regjeringen har foreslått en ekstraordinær bevilgning på 75 millioner kroner til stiftelsen, og dersom Stortinget vedtar denne tildelingen vil det være mulig å søke om nye prosjektmidler allerede i løpet av juni, sier Lillehagen, og legger til:

– Dette er prosjektmidler knyttet til koronapandemien, og vil blant annet gå til tiltak som skal forebygge sosial isolasjon gjennom aktiviteter knyttet til den nye situasjonen vi nå lever i, sier Lillehagen.

Mer informasjon om dette programmet vil du finne på stiftelsens nettside i løpet av juni.