Den nye frivilligheten – styrket ut av krisen

Seks måneder etter at pandemien stengte landet er helsefrivilligheten kanskje viktigere enn noen gang.

DAM Redaksjonen • 3 Sep. 2020

Stiftelsen Dam inviterer til årsmøteseminar, der temaet er hvordan helsefrivilligheten gikk fra full krise til omstilling og nytenkning i løpet av pandemiens første seks måneder.

HER KAN DU SE SEMINARET:

Blant deltakerne på seminaret er helseminister Bent Høie og assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad.

– Den første tiden etter 12. mars jobbet stiftelsen tett sammen med medlemsorganisasjonene for å sikre nye inntekter til den hardt rammede helsefrivilligheten. Derfor var det viktig at regjeringen kom med to ekstrabevilgninger før sommeren på totalt 125 millioner kroner til helseorganisasjonene fordelt gjennom Stiftelsen Dam, sier generalsekretær Hans Christian Lillehagen, og legger til:

– Vi er glade for at både Bent Høie og Espen Nakstad har takket ja til å komme på seminaret vårt for å snakke om helsefrivillighetens rolle etter 12. mars.

Utsatte grupper

Helsefrivilligheten ble – som mange andre – hardt rammet da landet stengte ned i mars. For mange organisasjoner forsvant inntektene over natten og alle aktiviteter ble stanset, samtidig som medlemmene hadde store behov.

– Helsefrivilligheten organiserer mange av de sårbare og særlig utsatte gruppene. For organisasjonene ble det derfor en dobbel utfordring da landet stengte ned; I tillegg til at inntekter og aktiviteter forsvant, ble medlemmene satt i en ekstra vanskelig situasjon som følge av pandemien, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

Ekstraprogram for den akutte krisen

Mot slutten av mars åpnet Stiftelsen Dam et eget ekstraprogram på 20 millioner kroner som skulle bistå til å håndtere de akutte behovene i organisasjonene. Pågangen var enorm og midlene ble delt ut på rekordtid.

– Vi ble raskt klar over at 20 millioner kroner bare ville bøte på en liten del av behovet. Samtidig var det imponerende å se hvordan de hardt rammede organisasjonene raskt snudde seg rundt og jobbet med kreative løsninger for å møte medlemmenes behov, og hvor mye de fikk ut av pengene. Det viser frivilligheten på sitt beste, sier Lillehagen.

125 millioner til helseorganisasjonene

Og like før sommeren kom den gledelige nyheten til organisasjonene: Gjennom to ulike poster i revidert nasjonalbudsjett fikk Stiftelsen Dam oppdraget med å fordele totalt 125 millioner kroner. Pengene fordeles gjennom Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten og Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre (forkortet til Aktivitetsprogrammet).

I tillegg kommer 350 millioner som fordeles til kommuner og ideell sektor gjennom Fylkesmannen i hvert fylke.

– Begge programmene hos oss er nå åpne, og det er stor interesse for å søke midler, sier Lillehagen.

Les også:

Bli med på seminar

Prosessen fra akutt krise til omstilling og nytenking blir altså bakteppet når Stiftelsen Dam inviterer til et åpent årsmøteseminar 21. september.

Seminaret gjennomføres digitalt, med sending fra et studio i Kreftforeningens vitensenter, der blant annet helseminister Bent Høie vil delta sammen med stiftelsens styreleder Ingrid Stenstadvold Ross. I tillegg vil assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, og leder for ideell og velferd i Abelia, Kjartan Almenning, holde innlegg. Til slutt skal to av stiftelsens medlemsorganisasjoner, Norske Kvinners Sanitetsforening og Mental Helse Ungdom fortelle om hvordan de har håndtert situasjonen siden 12. mars.

Seminaret er gratis og åpent for alle. For å delta kan du følge med på dette Facebook-arrangementet eller på stiftelsens nettsider. Vel møtt!

Program

Mandag 21. september klokken 10.30 – 11.30

10:30–10:40: Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam

10:40–10:55: Helseminiser Bent Høie i samtale med styreleder i Stiftelsen Dam, Ingrid Stenstadvold Ross

10:55–11:00: Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet

11:00–11:10: Kjartan Almenning, leder for ideell og velferd i Abelia

11:10–11:17: Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening

11:17–11:25: Adrian Tollefsen, generalsekretær i Mental Helse Ungdom