– Dette er bra for oss og det er bra for barna

Hver dag lager Maymun Dhuh sunn og næringsrik mat til barnehagebarn. Samtidig får hun selv etterlengtet arbeid.

– Jeg var arbeidsledig og registrerte meg gjennom NAV. De spurte meg om jeg ville være med i dette prosjektet, og det ville jeg jo, sier Maymun Dhuh.

Hun er en av fire kjøkkenassistenter som har fått jobb gjennom prosjektet «Bærekraftige fellesskap» i regi av Kirkens Bymisjon og Bydel Alna.

Sammen med en kokk lager de mat som serveres i tobarnehager på Trosterud og Haugerud.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk være med, sier Maymun.

Gøy å lære nye ting

Da Stiftelsen Dam er på besøk er det en litt spesiell dag. Kjøkkenassistentene har fått besøk av kokk Svein Iversen, som skal holde kurs for dem.

– Det er første dag i dag, så jeg håper at det blir gøy. Jeg har faktisk lært noe nytt allerede. Jeg pleier å skjære litt skjevt med kniven. Men i dag stoppet han meg med en gang og sa «nei, ikke skjær sånn», smiler Maymun.

Kokkekurset er på storkjøkkenet på Tveten gård. Det er også her det lages mat til barnehagen daglig, og Maymun og hennes kollegaer beveger seg godt vant inne på kjøkkenet. Det putrer i suppe på komfyren, de skjærer grønnsaker og frukt, og lærer om hvorfor det er viktig å ta i olje til slutt når man baker brød.

– Det er gøy å lære nye ting, forteller Maymun.

Todelt målsetning

Prosjektleder Gunn Camilla Stang forteller at hensikten med prosjektet er todelt. På den ene siden skal mennesker få arbeidserfaring og opplæring i kjøkkenfaget. I tillegg får lokale barnehager næringsrik og varm mat hver dag.

– Vi setter sammen en meny basert på sesongvarer, kortreist mat, og helst overskuddsmat, forklarer hun, og fortsetter:

– Vi håper at deltakerne kan gå videre inn i ordinær jobb og gjerne innenfor produksjon, kjøkken, catering og den type arbeid.

Tror barna liker maten

Assistentene jobber to og to i team med å lage maten som serveres i barnehagen. De får opplæring og kompetanse knyttet til kjøkkendrift, internkontroll og produksjon av mat.

– Jeg synes dette prosjektet er veldig fint. Og så har jeg har hørt at barna liker maten, og at de er veldig fornøyde. Så dette er bra både for oss og for barna, sier Maymun.

Får til mer sammen

Deltakerne er ansatt i bydelen, i samarbeid med Kirkens Bymisjon og NAV. For deltakerne er det ofte den første arbeidserfaringen i Norge.

– Som ideell aktør er det veldig fint å komme inn i en bydel hvor prosjektet er så godt forankret og ønsket. Dette er reell samskaping mellom Kirkens Bymisjon og Bydel Alna. Vi får til mer sammen enn vi gjør alene, sier Stang.

Vil bli baker

Og for Maymun har prosjektet gitt mersmak. Etter planen skal hun være med i prosjektet fram til sommeren. Deretter går veien videre til skolebenken.

– Jeg har lyst til å fortsette å jobbe på kjøkken. Jeg liker å prøve forskjellige ting, men jeg synes det er veldig interessant å jobbe med mat. Så til høsten begynner jeg på skolen, og da har jeg lyst til å gå på bakerlinjen, smiler hun.

En samlingsplass for nabolaget

En viktig del av prosjektet bærekraftige fellesskap er etableringen av et nabolagshus på Trosterud. Etter en del utsettelser som følge av komplisert restaurering, ble det etterlengtede nabolagshuset åpnet med brask og bram 21. november 2024.


Det var show med Fantorangen på åpningsfesten for nabolagshuset på Trosterud for store og små. Foto: Kirkens bymisjon

I tillegg til arbeidstreningen på kjøkkenet, brukes huset til en bred miks av aktiviteter for folk i nabolaget. Huset er et samarbeid med bydel Alna. I tillegg til bydelen bruker lag, foreninger og borettslag i nabolaget huset som en sosial møteplass og base for aktivitet.



Huset er et godt eksempel på samskaping, en metodikk hvor flere aktører går sammen for å løse en samfunnsoppgave. I dette prosjektet har bydelen og NAV lokalt gått sammen med Kirkens bymisjon for å skape mer liv mellom husene og blokkene på Trosterud. Stiftelsen Dam har bidratt med pengestøtte. Prosjektet har utarbeidet en grundig rapport for andre som er interessert i å få til noe lignende.

Søknadssammendrag

Sluttrapport