Binder sammen pasient og sykehus

MS-forbundet har besøkt samtlige nevrologiske avdelinger i landet. Resultatet er ny kunnskap om hvor behandlingen fungerer best og likepersoner som står klare til å hjelpe pasienter med diagnosen.

I SAMARBEID MED

Behandlingstilbudet for MS-syke varierer mye mellom norske sykehus. En undersøkelse fra 2017 viste at 42 prosent av pasientene var misfornøyd med oppfølgingen de fikk. Typiske problemer var dårlig informasjon til pasientene og tidsnød blant de ansatte.

Med prosjektet Bare bok gjør ingen klok forsøker MS-forbundet å angripe problemet. Sammen med lokale tillitsvalgte har representanter fra forbundet besøkt samtlige nevrologiske avdelinger i landet.

Et av målene er å kartlegge behandlingstilbudet og spre god praksis, slik at behandlingen blir like bra i hele landet. Prosjektleder Lise Johnsen forteller:

— Tilbudet varierer veldig rundt om i landet. Vi har forsøkt å samle de gode erfaringene og dele de videre.

De tillitsvalgte sitter på mye kunnskap om sykdommen. Tanken er at de skal gi råd til pasientene og fungere som bindeledd i kontakten med sykehuset.

— Over 80 tillitsvalgte har vært med på besøkene, og vi har knyttet kontakt mellom de tillitsvalgte og avdelingene slik at de blir kjent, og de tillitsvalgte blir kjent med behandlingstilbudet.

Hvert år får mellom 200 og 300 personer diagnosen MS. De fleste er mellom 20 til 40 år. For mange er beskjeden om at man har fått MS svært tøff.

— Det er en livskrise. Det første året med diagnosen er verst. Pasientene ringer mye i denne perioden.

Målet er at de tillitsvalgte som får etablert kontakt med de nevrologiske avdelingene skal fungere som likepersoner for MS-pasienter. For mennesker som får diagnosen kan kontakt med noen som forstår sykdommen gjøre stor forskjell.

— Sykepleier tar mange av de vanskeligste samtalene, men i mange tilfeller kan det å snakke med en likeperson hjelpe mye, sier Frøydis Dalene overlege på nevrologisk avdeling ved Skien sykehus.

Søknadssammendrag

Sluttrapport