Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen var godt fornøyd med å sitte i vogna sammen med en av beboerne på Abildsø sykehjem. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Mandag 8.mai besøkte eldrebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, sykkelprosjektet på Abildsø sykehjem.

– For et fantastisk prosjekt! Alle har rett til å komme seg ut i naturen og kjenne litt vind i håret, uansett alder, forteller en storfornøyd byråd!

Inspirert av Danmark

Abildsø sykehjem er et kommunalt sykehjem som ligger i Bydel Østensjø i Oslo, ikke langt unna Østensjøvannet. Her er de plass tilt 60 beboere, og området har flotte turstier i nærheten, samt en sansehage som også er tilpasset bevegelseshemmede.

Ideen om å skaffe elektriske sykler kom fra Karin Andersen, som er frisør på sykehjemmet og leder for frivillighetssentralen på Manglerud.

– Vi var på besøk i Danmark hvor vi så at de hadde elektriske sykler på sykehjemmet, og da ble jeg tent på ideen og sa at «det må vi få til på Abildsø», forteller Karin og smiler.

Med støtte fra Stiftelsen Dam kom syklene på plass i juni i år.

Både ansatte, frivillige og beboere trives når de kommer seg ut i frisk luft. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Stråler av glede

Thomas Moe Kristiansen er avdelingsleder og fagutviklingssykepleier, og har sett hva syklene betyr for beboerne på sykehjemmet

– Vi ligger jo idyllisk til her, rett i nærheten av Østensjøvannet. Syklene gjør at det blir lettere for oss å bruke nærområdet og gi beboerne flere opplevelser. De kommer seg ut, kjenner at det blåser litt, snakker om været, årstidene og det som de ser i naturen. Når de kommer tilbake fra tur ser man hvordan de bare stråler, forteller Thomas.

Sykehjemmet har også pasienter som er sterkt demente og som har utfordringer med dårlig gange. Også for disse pasientene har sykkelprosjektet nytteverdi.

– Blant de sykeste pasientene våre er det nok mange som ikke husker så mye. Vi merker likevel en endring i atferd hos disse pasientene, de blir roligere og virker mer tilfreds, sier Thomas.

Her har sykehjemmet besøk av friluftsbarnehagen i nabolaget. Kanskje ser vi her fremtidige frivillige syklister? Foto Abildsø Sykehjem

Høytidelig snorklipping

De to elektriske syklene ble innviet med grillfest og snorklipping.

– Både pasienter og pårørende synes dette er et flott tiltak. Det har jo også vært et ønske fra pasientene om å komme mer ut, forteller Thomas. En friluftsbarnehage er nærmeste nabo, og de tok også del i feiringen. Syklene har altså ført til mye glede for både store og små.

Prosjektinformasjon

Program
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Sykkel uten alder
Prosjekttema
Sykkel uten alder - rett til vind i håret
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Org.ledd
Norsk Folkehjelp Oslo, Manglerud Frivilligsentral
Ekstern instans
Manglerud Frivilligsentral
Prosjektleder/forsker

Kjersti E.R. Jenssen

Fylke(r)
Oslo
Bevilget
2016: kr 175 000
Startdato
01.01.2016
Sluttdato
31.12.2016
Status
Avsluttet

Søknadssammendrag

 • Vi ønsker i samarbeid å få til en sykkelgruppe med Rickshawer for å bedre passive pasienters hverdag. Vi vet at uteliv for denne gruppen er minimal og i samarbeid med personalet vet vi at dette vil være svært forebyggende. Bakgrunnen er ønske om et liv i friluft.

 • Prosjekt "sykkel uten alder" er som tidligere nevnt å gi pasienter ved et sykehjem muligheter for sykkelturer og frisk luft, ferdsel til steder de tidligere har gode minne om, knytte vennskap med andre sykkelvenner. Gode opplevelser med "vind i håret".

 • Målgruppen er for oss pasienter ved et langtidssykehjem, Abildsø sykehjem i Oslo.

 • Det kjøpes inn 2 stk Rickshaws - elektrisk sykkel med plass til 2 personer i setene foran. Noen må kanskje bare kjøre med en. Det kjøres til å begynne med på lette turveier i nærområdene, som siden kan utvides ette ønske fra pasienter/personale. Prosjektet styrkes gjennom fagpersonell på sykehjemmet.

 • Vi ønsker å kunne kjøpe inn sykler tidlig på året, det er frakt etc. som ta noe tid da syklene utvikles og selges fra Danmark. Med klargjøring og opptrening av sykkelvenner kan dette skje i tiden frem mot våren 2016.

 • Prosjektet mener vi vil ha stor betydning for brukergruppen. Det vil alltid være forebyggende og helsefrembringende å være utendørs å få litt "vind i håret"

Sluttrapport

 • Bakgrunn for prosjektet var å bedre uteaktivitet på sykehjem. Få beboerne ut i frisk luft på en annerledes måte. Sykkel uten alder. Alle har rett til vind i håret. Vi ønsket å aktivisere en ellers passiv hverdag . En aktivitet som kan glede mange og har en positiv effekt.

 • 45
 • Det ble kjøpt inn 2 stk elsykler til gjennomføring. Syklene ble plassert på Abildsø sykehjem. Opplæring av fysioterapeuter ble gitt til ansatte og frivillige. Syklene står plassert slik at alle kan se dem og eventuelt spørre om bruk.

 • Resultatet har vært enormt. Alle - både beboere og pårørende mener dette har vært en bra tiltak. Sykkelturer har vært brukt som terapi i forbindelse med sansehagen og for de som er svært dårlige er reaksjonen veldig god, bare det å få komme seg ut i frisk luft er positivt.

 • Prosjektet har vist seg å være meget positivt. Man kan ta med beboere på lengre eller kortere turer etter behov. Både ansatte og frivillige/pårørende har vært på sykkelturer. Syklene står hver dag på "utstilling" i inngangspartiet på sykehjemmet og reklamerer for seg selv. De vil garantert bli mye brukt også i årene som kommer.
  Vi anser prosjektet som meget vellykket.