På Fellesverket i Trondheim oppdaget prosjektleder Anders Nässtrøm at mange ungdommer, og særlig ressursvake, hadde lite kunnskap om mat og sammenhengen mellom mat og utdanning, jobb og helse.
Dermed ble ideen til å lage en kafé og et kursopplegg født.
Ekstrem pågang
– Det er utrolig mange som ikke er vant til å sitte sammen med andre for å spise eller lage mat, sier Nässtrømt, og legger til:
– Hos oss får de være med på matlagingskurs som de også får på cv-en, og som de igjen da bruker til å søke jobb. Flere av ungdommene som har vært på kurs hos oss har fått jobb, sier han.
Nässtrøm forteller om det han kaller ekstrem pågang til tilbudet. Bare i 2019 var det 850 deltakere i prosjektet.
– Nå har vi fått bygget opp et helt nytt lokale med stort kjøkken og serveringsdisk. I tillegg ser vi en kobling mot både miljø og helse. Vi får maten fra Matsentralen, så det blir en bevisstgjøring på hvor maten kommer fra. I tillegg lærer ungdommene om mathygiene og oppbevaring, og at alt skal være ordentlig, sier han.
Redder liv
I 2019 hentet Fellesverket ut mellom tre og fire tonn mat, og hver dag er det to bordsetninger for servering av mat.
Hovedmålgruppen er de mellom 15 og 25 år, både de som fortsatt bor hjemme og de som har flyttet for seg selv. En stor del av gruppen kommer fra lavinntektsfamilier, og har ikke vært vant til å ha et bevisst forhold til mat, blant annet fordi mat alltid har vært knyttet til et kostnadsspørsmål. Fokus på sunn og næringsrik mat, og betydningen av dette har vært nedprioritert for mange.
Nässtrøm påpeker også at det sosiale i å lage mat og spise sammen har en viktig betydning.
– Vi berger faktisk liv hver eneste uke, for dette er også forebyggende mot ensomhet, sier han.
Onsdag 5. februar 2020 deltok prosjektleder Anders Nässtrøm på Lev Vel Trondheim. Se video her (cirka 50 minutter ut i videoen):