– Så hyggelig at noen steller i stand dette for oss

Ingeborg (100) strålte da foodtrucken til Anne på landet rullet inn i hagen på Vinderenhjemmet.

I SAMARBEID MED

Prosjektet «Foodtruck til sykehjem» var én av tre finalister til å vinne Helseprisen 2022.

– Når man blir eldre er det lett å bli ensom, så derfor er det veldig hyggelig at noen steller i stand sånne ting for oss, sier Ingeborg, som bor på Vinderenhjemmet.

Ingeborg er 100 år og er ikke i tvil om hva som er oppskriften på et godt og langt liv:

– Du må følge med og være med på de tilbudene som finnes, og ikke bare sitte stille og vente på at folk skal hjelpe deg, sier hun bestemt.

En helt perfekt dag

Det er en varm fredags ettermiddag på Vinderenhjemmet når foodtrucken til Anne på landet ruller inn i hagen. Beboerne er i ferd med å ta plass rundt de mange bordene som er satt opp, i dét himmelens sluser åpnes.

Personalet og frivillige fra Røde Kors er raskt på pletten med parasoller eller flytting av bord under tak. Ingenting skal få ødelegge denne lunsjen.

– Nei, dette har vi gledet oss til. Det er så flott at Røde Kors gjør dette, for vi ser hvor mye det betyr for beboerne. En av dem jeg snakket med sa at dette har vært en helt perfekt dag, sier miljøterapeut ved Vinderenhjemmet, Inger Aagesen.

Ikke «myk» mat

Ideen til prosjektet kom fra Røde Kors, og tanken var å lage et tilbud til eldre på institusjoner, som hadde vært isolerte i lang tid som følge av pandemien. Røde Kors tok kontakt med foodtrucken Anne på landet, som raskt tente på ideen.

– Tanken var vel det at de som bor på sykehjem ikke kan komme seg på café, så er det lurt at cafeen kan komme seg til dem. Og der var jo vi løsningen, sier eier av Anne på landet, Bendik Romstad.

På menyen sto det langt fra tradisjonelle retter – noe som ble en spennende utfordring.

– Da vi fikk henvendelsen, så trodde vi at nå skal vi lage mat til gamle folk, nå må vi lage kjedelig og myk mat. For det har vi jo hørt at de pleier å spise på sykehjem, sier Romstad, og smiler:

– Men der var Røde Kors veldig tydelige. De ville ha det helt motsatte. De ville ha spennende smaker, farger, lukter. Ja, rett og slett ting som ga noe nytt.

Se video av prosjektet her:

Foodtruck til sykehjem – Fantastisk

Dermed ble det laget retter som kyllingkebab med paprikasaus, lammepølser med fennikelslaw og skogsoppsandwich.

– Mat, smaker, lukter er en helt fantastisk ting, folk får bruke alle sansene sine. Og at de eldre får oppleve noe sånn helt på slutten av livet, det synes jeg er helt fantastisk, sier Romstad.

1.900 måltider

Gjennom to somre var foodtrucken Anne på landet å se på hele 36 sykehjem og Omsorg+-boliger rundt om i Oslo. De fleste fikk besøk flere ganger, og totalt ble det servert 1.900 måltider på besøkene.

– En eldre dame på 95 år fortalte at det som å være på ferie, så fint var det å få besøk av foodtrucken, forteller prosjektleder Laila Åteigen fra Oslo Røde Kors.

God mat

For beboer Ingeborg var det liten tvil om at besøket var et høydepunkt.

– Det har vært veldig koselig og veldig god mat, sier hun, og legger til:

– Men det er egentlig alltid hyggelig her på Vinderenhjemmet, jeg må jo skryte litt av dem når jeg får muligheten, smiler hun.


Se video om prosjektet

Footruck på sykehjem