Frivillighet i en annerledes tid

ROS er avhengige av frivillige for å gi et godt tilbud. Nå styrker de opplæring og oppfølging.

Gjennom e-læringskurs skal frivillig i ROS læres opp. Her ved prosjektleder og rådgiver i ROS, Jorunn Gjerken-Gran. Foto: Rådgivning om spiseforstyrrelser

I en krevende tid er det behov for flere frivillige som kan svare på henvendelser om spiseproblematikk.

Gjennom prosjektet Frivillighet i en annerledes tid skal Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) digitalisere opplæring ved å utvikle e-læringsprogram som alle nye frivillige skal gjennomføre. Innholdet i kurset vil bestå av teori og fakta, i kombinasjon med refleksjonsoppgaver.

– Kursets innhold skal tilpasses dagens utfordringer, og baseres på tilbakemeldinger fra frivillige rådgivere under pandemien, forteller prosjektleder Jorunn Gjerken-Gran.

Frivillige er avgjørende

Gjennom pandemien har det vært vanskelig å holde på interesserte frivillige, fordi opplæring har tatt lang tid eller ikke vært mulig på grunn av smittevern og restriksjoner.

Gjerken-Gran sier at dette er en stor utfordring i en tid med stor pågang på digital rådgivning hos ROS. Frivillige er avgjørende for å kunne bemanne tjenestene tilstrekkelig.

– Vi erfarer at omstendighetene i samfunnet fører til en forverring av våre brukeres tilstand, og at henvendelsene som kommer er av langt mer alvorlig karakter, sier hun, og legger til:

– Det er derfor viktig å kartlegge hvilke tema det er viktig å vektlegge i opplæring og kompetanseheving for de frivillige.

Alvorlig utvikling

Frivilligheten i ROS er avgjørende for at organisasjonen skal kunne hjelpe så mange som mulig.

– For oss er det derfor viktig at vi kan opprettholde rekruttering og opplæring av nye frivillige, også under dagens omstendigheter, sier Gjerken-Gran.

Hun forteller om krevende henvendelser.

– Henvendelsene som de frivillige møter er alvorlige og krevende. Det gjør opplæring, oppfølging og ivaretakelse ekstra viktig. At de frivillige er godt nok rustet i møte med brukerne, er viktig både for at de skal føle seg kompetente og trygge i arbeidet, og for at tilbudet til brukerne kvalitetssikres, sier Gjerken-Gran.


Søknadssammendrag

ROS vil utvikle et webbasert introduksjonskurs for alle nye frivillige. Ved å sette nye frivillige raskt i gang med opplæring på egen hånd, kan vi tenkelig unngå å «miste» dem i påvente av å kunne arrangere fysisk opplæring – noe som har vært en utfordring de siste månedene.

Ved å digitalisere introduksjonsdelen av opplæringskurset, kan vi også lage mer plass i den fysiske opplæringen til å vektlegge mer alvorlige temaer, da rådgivningshenvendelsene de siste månedene har vært av en tøffere karakter. Hvilke emner som bør vektlegges i opplæringen vil kartlegges i en spørreundersøkelse blant våre eksisterende frivillige, og deres erfaringer med rådgivning under pandemien.

Prosjektleder

Jorunn Gjerken-Gran

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Frivillighet i en annerledes tid
Organisasjon
Rådgivning om spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
Kr 160.000
Startdato
26.10.2020