Grubl var en av tre finalister til å vinne helseprisen 2023.
«Grubl» er en populærvitenskapelig helseapp rettet mot forebygging og tidlig behandling av helseplager som forverres og opprettholdes av grubling.
I september 2023 er den endelig klar for lansering, og det skjer med godkjent-stempel fra Helsedirektoratet. I tillegg til at du kan laste den ned der du normalt laster ned apper blir den også å finne på Helsenorge.no og Ung.no. Der blir den gratis for alle i Norge i minimum tre år.
Ønske fra fastleger
Men startskuddet til appen gikk for over fem år siden.
– Prosjektet «Kunnskap på resept» startet med et ønske fra fastleger som trengte hjelp til formidling av informasjon om psykisk helse. Eller nærmere bestemt hvordan psykisk og fysisk helse henger sammen, forteller prosjektleder Hanne Brorson.
Hun er både psykolog og forsker, og har tidligere skrevet boka Tankevirus, som også har blitt til en app. Dette prosjektet vant Helseprisen i 2016.
Men tilbake til Kunnskap på resept, som nå altså har blitt til appen Grubl.
– Fastlegene fortalte at de hver dag traff pasienter med ulike kroppslige plager der fastlegen holdt det som sannsynlig at også psykologiske faktorer spilte inn. Problemet var bare at pasienten ofte ønsket seg en fysisk løsning på sitt fysiske problem, forteller Brorson, og fortsetter:
– Slik startet arbeidet med å lage et verktøy som skulle fremme en helhetlig forståelse av helse. Spol fire år frem i tid og prosjektet har blitt til «Grubl» – en populærvitenskapelig selvhjelpsapp som ved hjelp av humor og normalisering forklarer hvordan grubling påvirker helsen vår – både fysisk og psykisk – og om hvordan vi ved hjelp av metakognitive teknikker kan øve på å gruble mindre.
Grubl
- En populærvitenskapelig helseapp rettet mot forebygging og tidlig behandling av helseplager som forverres og opprettholdes av grubling.
- Målet med appen er å formidle kunnskap om hvordan grubling påvirker helsen vår – både fysisk og psykisk – og om hvordan vi ved hjelp av metakognitive teknikker kan øve på å gruble mindre.
- «Grubl» passer for grublere over 16 år og er diagnoseuavhengig.
- Appen er utformet i henhold til tryggere helseapper (Helsedirektoratet, 2020), og kvalitetssikres gjennom pasientrapporterte resultater.
- Appen er laget av Brorson&Sande i samarbeid med Rådet for psykisk helse.
Lang vei – solid forankring
Veien til Grubl har på ingen måte vært rett. Pandemi, lange reiser, og prøving og feiling er en del av historien.
Men når alt kom til alt har det også dukket opp ny forskning, som har gjort prosjektet enda mer aktuelt og oppdatert. Og appen er behørig testet på både fagfolk og brukere, som har sikret den nødvendige forankringen – selv om mye arbeid måtte kasseres.
– Mange vil kanskje konkludere med at måneder med arbeid dermed var bortkastet, men for vår del har det først og fremst vært enormt lærerikt. Prosjektet har gitt oss anledning til å ta kontakt med forskere og fagfolk fra øverste hylle i mange ulike disipliner, og kunnskapen tar vi uansett med oss inn i kommende prosjekter, sier Brorson, og forteller at noen bieffekter av prosjektet fortjener dagens lys:
– Først og fremst, har vi blitt enda mer glad i fastleger. Vi hadde ingen anelse om hvor langt de strekker seg for å hjelpe pasientene sine, holde seg faglig oppdatert og i tillegg bidra i et prosjekt som dette.
Ole Bulls fiolin og et tonn hest
Så hva er det egentlig man står igjen med etter måneder og år med intens jobbing, intervjuer med høyt profilerte forskere, fastleger og menigmann?
– For å til slutt ende opp med 47 minutter informasjonsfilm har vi gått gjennom flere hundre artikler, spilt inn over 6.000 gigabyte med video på over 60 innspillingssteder i flere land; vi har intervjuet over hundre mennesker på Karl Johan; gjort timelange intervjuer med forskere, fastleger, pasienter og en zoolog; vi har filmet lamaer, øgler, eiendomsmeglere og tusen kilo hest; fått Kampen Janitsjar til å marsjere i sirkel mens de spilte Nokia-ringetonen arrangert for blåsere, og brukt Ole Bulls fiolin fra 1642 for å spille inn filmmusikk. For å nevne noe, sier Brorson.
I tillegg kommer arbeidet med å lage en engasjerende og brukervennlig app, utvelgelse av måleverktøy, håndtering av data og datalagring, samt å skaffe til veie langtidsfinansiering av appen slik at den blir tilgjengelig for flest mulig – så lenge som mulig – gratis.
Fire steg til mindre grubling
Og på den måten kan du og jeg nå laste ned en app som guider oss gjennom fire steg til mindre grubling (se faktaboks).
«Grubl» baserer seg på metakognitiv terapi, og brukeren får tilgang til et tolv dagers program, som inneholder korte og humoristiske videoer som formidler kunnskap og tips som hjelper mot grubling.
– Grubling kan føre til stress, dårlig konsentrasjonsevne, redusert immunforsvar og gi økt risiko for kliniske tilstander slik som angst og depresjon. Lettere angst- og depresjonstilstander er forbundet med økt sykefravær og lavere livskvalitet; mens alvorligere tilstander øker risiko for uførhet, fysisk sykdom og kortere levealder. Vi håper at Grubl kan ha en helsefremmende effekt på tvers av disse helseplagene, sier Brorson.
Fire steg til mindre grubling
- Brukeren gjør en kort sjekk av helse & humør (den vil bli nyttig når opplegget er over).
- Deretter ser hen en programserie om hvordan stressystemet settes i gang av grubling, og lærer hva oppmerksomheten har å si for hvordan vi har det.
- Brukeren får tilgang til ulike eksperimenter og små øvelser som gir hen bedre kontroll over grubling og bekymring i 12 dager.
- Brukeren svarer en gang til på spørsmål om helse & humør. Har hen fått det bedre?
Kilde: Grubl
Se video om Grubl:
Trenger slike apper
For Rådet for psykisk helse er Grubl et etterlengtet verktøy.
– Vi håper at Grubl kan være et verktøy folk kan bruke når de har det vanskelig. Enten alene eller i samarbeid med fastlege eller helsesykepleier, sier prosjektkoordinator Charlotte Elvedal.
Hun forteller at etterspørselen etter mer kunnskap om pyskisk helse er høy.
– Det er et stort press fra folk som ønsker mer kunnskap for å ta bedre vare på sin egen psykiske helse. Og da trenger vi morsomme og gratis og tilgjengelige verktøy som nesten hvem som helst kan ta i bruk, sier hun.