Deltakerne får spesialtilpassede sykler, dersom de har behov for det. Skjermdump: Fabelaktiv

– Dovre kommune har jo vært en pådriver av sykkelveg over Dovrefjell, som har ført til runden Tour de Dovre, hvor de kommer vekk fra E6. Amputerte og protesebrukere blir ofte glemt i slike sammenhenger. Siden vi har base på Hjerkinn slipper de å måtte sykle fra A til B, men vi kan hente dem tilbake om det blir nødvendig, sa Geir Arne Hageland til lokalavisa Vigga, da Stiftelsen Dam (tidligere ExtraStiftelsen) overrasket han med penger til prosjektet «Med sykkel og protese over Dovrefjell» i juni 2019.

Og med finansiering i orden ble det raskt tur over fjellet for ivrige deltakere. Noen sykler på ordinære elsykler, mens andre har spesialtilpassede sykler. Noen har syklet mye tidligere, mens andre er nybegynnere.

Felles for alle er at de kjenner hverandres utfordringer, slik at det føles tryggere å kaste seg ut i nye utfordringer – som jo sykling over Dovrefjelle må sies å være.

Her kan du se video fra sykkelturen over Dovre:

Video: Fabelaktiv

Underveis på turen får deltakerne storslagne naturopplevelser. Skjermdump: Fabelaktiv

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Med sykkel og protese over Dovrefjell
Prosjektet i kortform

Prosjektet er sykkeltur med mål om å få flere amputerte og protesebrukere med på en unik sjanse til å få oppleve fjell og natur fra «sykkelsete. Prosjektet legges opp i samarbeid med Funkibator. Funkibator står som aktivitetsleder på arrangementene noe som gir deltagerne inspirasjon og motivasjon til å strekke egne grenser. Momentum har det administrative ansvar for prosjektet. Sykkelturen skal foregå en helg i august på Dovrefjell og Hjerkinn.

Organisasjon
MOMENTUM
Org.ledd
Sentralt
Prosjektleder/forsker

Liv Karin Søstuen

Fylke(r)
Landsdekkende
Konkret sted/adresse
Kvitdalsvegen 12, 2661 Hjerkinn
Konkret sted/postnr
2661
Bevilget
2019: kr 145 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
30.06.2020
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

  • Det å være protesebruker og amputert er en situasjon som innebærer at mange sitter hjemme, beveger seg lite og føler seg ensomme. Videre kan redsel for at man ikke skal klare fysiske utfordringer med sin protese, føre til at noen føler seg mer funksjonshemmet enn de egentlig er. Man blir lettere utsatt for innaktivitet ensomhet og passivitet. Det å utfordre seg selv til ulike aktiviteter sommer og vinter er en utfordring for mange. Sykkelturen legges opp med base på Hjerkinn. Her er selve porten til Dovrefjell nasjonalpark med sine moskuser, og Snøhetta.

  • Flere aktive brukere, gi de et tilbud som er tilpasset deres funksjonshemming. Komme seg ut av isolasjon og å kunne få oppleve den gleden naturen kan gi. Mestring sammen, og fellesskapet som dette gir, gir livskvalitet og glede, og å kunne gi inspirasjon til flere i samme situasjon .

  • Målgruppen er amputerte, protesebrukere, dysmelister og deres pårørende.

  • 600
  • Prosjektet gjennomføres på Hjerkinn Fjellstue. Momentum har tidligere gjennomført prosjekter der med gode resultater og evaluering. Hjerkinn har en unik beliggenhet i forhold til adkomst for dette arrangementet. Det ligger rett ved siden av Dovrefjell og har uante muligheter til å sykle i ulike retninger. Funkibator gjennomførte en tur med protesebrukere for et år siden, og har derfor god erfaring til å kunne legge opp riktige ruter. Hjerkinn Fjellstue er også gode på å tilrettelegge for vår gruppe. Funkibator er blitt brukt av Momentum ved flere tidligere anledninger med stor suksess. De gir opplevelser av mestring gjennom andres historier og egne erfaringer med tilrettelagte turer for grupper med funksjonshemmede. Momentum`s hovedstyre har det administrative ansvaret rundt arrangementene og vil også stå som prosjektleder. Likepersoner er med å bidra i prosjektet sammen med andre frivillige,de skal hjelpe og støtte underveis slik at deltagerne opplever mest mulig mestring.

  • For vår gruppe starter turen på Hjerkinn, hvor vi også kommer til å ha base for turen. Det er lagt opp til å kunne gjennomføre turen som en dagstur fra Hjerkinn. Mange av våre deltagere har ikke den erfaring det trengs for å kunne gjennomføre hele turen og vi må ta hensyn til disse. Forebygging og aktivitet er en viktig del av prosjektet. .