Megatown - The movie

I denne filmen spiller kun personer med funksjonsnedsettelser.

– Det ble en uforglemmelig dag og kveld, sier prosjektleder Øystein Remme om festpremieren på Megatown 28. januar 2023.

– Å se filmen på så stort lerret, og med super lyd, var helt fantastisk. Man legger merke til små detaljer som man ikke har sett på gjennomkjøringer på en dataskjerm. Hender som gjør små ting, blikk, ansikt og kroppsbevegelser.

– Å se det sammen med alle skuespillerne og familiene deres var også magisk. Stolthet, latter og tårer var ingredienser som det ble mye av under visningen, sier Remme.

Det er over 30 år siden Remme startet Megabandet – et tilbud til personer med utviklingshemming i Drammen. I starten talte bandet 12 medlemmer, 30 år senere er de over 60 medlemmer i alderen 12-70 år.

Ideen vokste seg større

I 2020 skulle Megabandet feire 30-årsjubileum, og planen var å lage en musikkvideo. Men ideen vokste seg raskt større.

– Ideen kom da vi skulle feire 30 års jubileum, og hadde lyst til å gjøre noe spesielt. Ved tidligere feiringer har vi gjerne dratt på turer og slappet av. Nå ønsket vi å aktivisere oss, og gjøre noe sammen, sier Remme, og fortsetter:

– Tanken var først å lage flere musikkvideoer som kunne ses etter hverandre. Hver låt skulle være en episode. Men i første møtet med filmselskapet Tickgarden, ble vi enige om at vi skulle lage en filmmusikal.

Før prosjektet kom skikkelig i gang stengte landet ned som følge av pandemien. For bandsjef Remme ble det raskt klart at det viktigste var å få i gang et tilbud på tross av strenge smittevernregler.

Resultatet ble blant annet øving i mindre grupper på ulike steder. På den måten holdt de aktiviteten oppe også i en krevende tid.

Ble overrasket med penger til prosjektet

Så kom sommeren 2022, og Stiftelsen Dam fikk gleden av å overraske Øystein Remme med en sjekk på 1,4 millioner kroner til å realisere drømmen om en egen westernfilm.

– Prosjektet som ble utsatt to ganger på grunn av pandemien. Det ser vi på som litt positivt i etterkant. For det første vokste det seg større og større etter hvert som vi jobbet med det, og for det andre fikk vi bedre tid til å søke om økonomisk støtte. Vi fikk også bedre tid til å spille inn musikken og å øve på rollene, sier han.

Tre sheriffer

Noen måneder senere dro hele bandet og filmcrew til westernbyen High Chaparral i Sverige. Remme hadde allerede noen westernsanger liggende – resten ble skrevet i løpet av 14 dager. Temaet ble tatt godt i mot av medlemmene.

– Det er en sjanger medlemmene liker, og da vi presenterte idéen og viste bilder av kostymer man kunne bruke, ble det stor begeistring. Vi fikk øyeblikkelig flere som ville være sheriff, men endte opp med tre, forteller Remme.

Alle får sitt øyeblikk

For i Megatown er det plass til alle. Målet med filmen er at alle som vil skulle få en rolle og bli vist fram.

– Når vi er ute og opptrer, er det de som står i front det blir fokusert på. I en film kan også de svakest fungerende få sitt øyeblikk. Det har også vært et mål å vise alle hva det går an å få til, bare alt blir lagt til rette for det, sier Remme, og legger til:

– Vi håper at Megatown kan gi inspirasjon til andre tilsvarende grupper, til å gjøre noe lignende.

– En fantastisk reise

Lørdag 28. januar 2023 hadde filmen festpremiere på Drammen kino med rød løper, sprudlende drikke i høye glass og taler på scenen. Resten av landet må smøre seg med tålmodighet, men 19. mai er det duket for nasjonal premiere. Da kommer Megatown til kinoer over hele landet.

For Remme og hans kollegaer setter filmen punktum for tre år intensivt arbeid. Det har det vært verdt.

– Det har vært en fantastisk reise å jobbe med dette prosjektet. Alle har lært masse om det å lage film, og om å forholde seg til hverandre i nye situasjoner. Men jeg har også fått tilbakemeldinger fra familiene, arbeidsplassene og boligene til medlemmene om at dette har vært hovedsamtaleemnet i lang tid, sier han.

Søknadssammendrag

Sluttrapport