Smaken av slik det en gang var

Hjemmeboende eldre i Fauske samles til felles måltid – med et snev av nostalgi.

I SAMARBEID MED

Frivillige i Fauske Røde Kors har startet opp et tilbud for å gi hjemmeboende eldre gode, kortreiste, næringsrike måltider sammen.

Prosjektet er inspirert av ungdomsskoleprosjektet «Sjømat på alle fat» som lærer ungdom om tilberedning av sjømat.

God og næringsrik mat

Det er verdifullt å få gode og næringsrike måltid. Rapporten «Ingen tid til omsorg? Eldreomsorgen slik vi møter den» er utarbeidet basert på erfaringer fra Røde Kors Besøksvenner.

Her peker frivillige besøksvenner på utfordringer knyttet til mat og måltidsglede; dårlig matlyst, mat som ikke smaker og mat som blir levert for sent osv.

– Når vi da også vet at det er sammenheng mellom dårlig matlyst, hurtigmat, ensomhet og demens, var veien kort til ønsket om gjennomføring av dette prosjektet, forteller prosjektleder Siw Furnes.

Ensomhet og savn

– Mange eldre gir i tillegg selv uttrykk for ensomhet og savn etter noen å dele måltid sammen med. Dette ville Fauske Røde Kors gjøre noe med, sier prosjektleder Furnes.

Det er inngått samarbeid med lokale matvareleverandører, og det er et fokus på gode råvarer og klima i prosjektet.

– Vi tror at vi med dette kan forebygge ensomhet – og ikke minst bidra til et sunt middagstilbud, med et snev av nostalgi som vi håper vil vekke gode minner og følelser. Smaken av slik det en gang var, smaken av hjemmelaget og tradisjonsrik mat, ifølge Furnes.