– Sesong tre består av nære, ekte historier fra mennesker som lever med angst, forteller prosjektleder og programleder Christine Dancke.
Flere menn
Premiere for den tredje sesongen av podcasten Noia var 28. oktober 2020, og framover får lytterne to ferske episoder hver uke. Dancke er særlig glad for at flere menn er med denne sesongen.
– Vi er veldig glade for og ydmyke over at flere menn åpner seg om tabubelagte tanker og følelser, og dette er første gang vi har flere menn enn kvinner som gjester, sier hun.
Sesong tre følger opp sesong en og to, som også har fått støtte av Dam. Ideen til Noia ble født etter at programleder Christine Dancke var åpen om sin egen panikkangst. Med seg på laget har hun fått psykolog Carina Poulsen, og sammen inviterer de ulike gjester til podcasten for å snakke om temaer rundt psykisk helse.
Her finner du Noia
Du kan høre alle episoden av Noia på Spotify, iTunes eller andre steder du normalt hører på podcast. Eller du kan høre dem på Noiapodcast.no.
Viktig sesong i en krevende tid
Som så mye annet i 2020 har innspillingen denne gangen blitt annerledes. Men pandemien har også satt Noia inn i en kanskje enda viktigere kontekts.
– Situasjonen vi lever i gjør ting litt mer krevende og omstendelig, så vi har – som de fleste andre – opplevd mye utsettelser og endringer underveis, forteller Dancke, og legger til:
– Men vi er utrolig glade for at vi har fått muligheten til å lage dette viktige innholdet, i en tid hvor manges psykiske helse møter utfordringer som følge av verden rundt oss. Å spille inn Noia er hver eneste gang sterkt og rørende, samt en viktig påminner om hvor lite spesielle vi er når det kommer til det å ha angst. I denne sammenhengen føles det veldig godt – vi er mange, og gjennom åpenhet og deling av kunnskap kan vi alle få det bedre.
– Livsendrende
De to første episodene i sesong tre fokuserer blant annet på å ikke føle seg «syk nok» til å be om hjelp eller snakke om sin psykiske helse, og på tvangstanker av seksuell karakter. Dancke forteller at hun har fått mange tilbakemeldinger fra folk som kjenner seg igjen i det første, mens noen har fortalt at å høre episoden med Håvard, som beskriver hvordan det er å leve med tvangstanker, var nærmest livsendrende.
– Tenk å bære på skamfulle tanker om at du er den eneste i verden som har den type tanker, for å så å høre et annet menneske beskrive nærmest akkurat det samme du selv går igjennom. Det er ekstremt normaliserende, sier Dancke.
Vil spre kunnskap
Målet med Noia er å blant annet å spre kunnskap om mental helse, og ikke minst å normalisere.
– Vi håper lytterne våre føler seg litt mindre alene, litt mer kunnskapsrike og litt mer nysgjerrige på sin egen mentale hygiene, sier Dancke, som også denne gangen har med seg psykolog Carina Poulsen i studio.
– Carina skal forsøke å ta oss igjennom hvordan vi kan utfordre tanker som «jeg er ikke god nok», så jeg håper at de som hører på har lyst til å eksperimentere litt med å tenke bedre om seg selv.
Glad for samarbeid
Alle de tre sesongene av Noia har blitt til i tett samarbeid med Rådet for psykisk helse. Prosjektkoordinator Charlotte Elvedal forteller at de er takknemelig for samarbeidet, og mener de foregående sesongene har banet vei for enda mer åpenhet.
– Vi er veldig glade for dette samarbeidet. Vi jobber tett sammen med Christine om innholdet i forbindelse med søknaden, særlig på temaer, sier hun, og legger til:
– Vi ser at de forrige sesongene har gjort noe med både prosjektlederne og de som deltar nå. Det er – om mulig – enda mer avslappet og trygt, deltagerne tør å åpne enda mer nå som de helt sikkert har hørt mange episoder selv og vet at det de kommer med vil bli tatt godt imot og være veldig nyttig, ja til og med livreddende, som Christine sier.

