Pust ut - metodebok for helsepersonell

Med metodeboka PUST UT er målet å gjøre helsepersonell tryggere til å snakke om seksuell helse med mennesker med utviklingshemming.

– Seksuell helse er fortsatt et underkommunisert tema, både i helsevesenet og samfunnet generelt. Vi har møtt mennesker i forbindelse med PUST UT som har kjent på lettelse når de kom til oss fordi de endelig har møtt andre som ligner dem, folk som har trodd de har vært skeive fordi de har en diagnose, og de som er redde for å fortelle personalet om sin seksuelle orientering fordi de tror det blir en ekstra «belastning». Sånn skal det ikke være, sier prosjektleder Carina Carlsen.

Initiativ fra brukergruppa

Carlsen jobber til daglig som rådgiver ved Likestillingssenteret, og sammen med medforfatterne Ada Svarstad Solberg og Kajsa Milch Johannesen har hun siden 2016 drevet et gruppetilbud for skeive mennesker med utviklingshemming. I likhet med boka heter tilbudet PUST UT, og under et gruppetreff spurte deltagerne om hvorfor helsepersonell har så lite kunnskap om det å være skeiv og ha en utviklingshemming.

– De etterlyste rett og slett kompetanseheving i helsetjenesten. Noen foreslo foredrag, noen foreslo kurs og til slutt ble de enige om at en lærebok hadde vært fint, sier Carlsen.

Deretter tok de tre gruppevertene kontakt med FRI, Skeiv Kunnskap og min arbeidsplass og Likestillingssenteret, og deretter gikk søknaden til Stiftelsen Dam.

Fredag 22. oktober 2021 var det tid for lanseringsfest da hele tusen eksemplarer av boka tilbys helsepersonell rundt om i landet.

Senke skuldrene og puste med den magen man har

Målet med metodeboka er å trygge helsepersonell og andre som jobber med målgruppen i at seksuell helse er et fagfelt som skal og må tas på alvor, men at det ikke er farligere å snakke om enn andre miljøarbeidsrelaterte temaer.

– Målet er at flere skal senke skuldrene, puste med den magen de har, og kjenne at seksuell helse faktisk er et viktig og bra tema som må snakkes mer om. Forhåpentligvis starter flere slike samtaletilbud og gruppetreff på sine egne arbeidsplasser, og kanskje også flere steder i landet, sier Carlsen, og legger til:

– Seksuell helse er en del av det å være menneske, og ikke noe vi kan velge bort, sier Carlsen.

Brukermedvirkning

PUST UT er laget i tett samarbeid med brukergruppen. Mens forfatterne har hatt det faglige ansvaret for boka, har deltakerne hatt hovedansvaret for samtaleheftene. De har også bidratt inn i diskusjoner om hva de selv ønsker at helsepersonell skulle vite.

– Jeg har laget hefter og de har gått igjennom de i ettertid. Det har vært hyggelige treff hvor jeg har fått litt pekepinner, ris og ros. Det har vært veldig nyttig å bli påminnet om alt fra sidetall til lange setninger, vanskelige spørsmål, også videre, sier Carlsen.

Hun forteller også at noen av deltakerne har sittet modell for illustrasjonene i boka. Dette har vært viktig for at boka skal oppleves som reell og virkelighetsnær.

– Vi var enige alle sammen om at illustrasjonene ikke skulle «normaliseres» eller «pyntes på», men at tegningene skulle ligne deltagerne våre. Vi snakker mye om å være normbrytende, og det ville vi også at illustrasjonene skulle være. Og de er så fine!, sier Carlsen.

Søknadssammendrag

Sluttrapport