Nytt tilbud til spillavhengige i hele landet

Med digitale nettverksgrupper håper Spillavhengighet Norge å kunne hjelpe enda flere.

Da pandemien rammet Norge måtte Spillavhengighet Norge stenge alle sine nettverksgrupper. Gjennom en digitalisering av tilbudet håper de nå å kunne hjelpe enda flere. Illustrasjonsfoto: Adobe stock

– På kort sikt vil tilbudet gjøre at vi kan fortsette med gruppemøter, selv om pandemien stenger ned områder i perioder. På lang sikt vil dette gi et helt nytt tilbud til alle dem som bor i områder der de ikke har lokale tilbud. Organisasjonen har alltid vært landsdekkende, men nå kan også gruppemøtene dekke hele Norge, forteller politisk rådgiver i Spillavhengighet Norge, Magnus Pedersen.

Gjennom prosjektet skal organisasjonen utvikle og drifte et landsdekkende digitalt selvhjelpsgruppetilbud for spilleavhengige og pårørende.

Kan hjelpe flere

Ideen kom allerede dagen etter at pandemien stengte landet i mars 2020. Nedstengingen førte til at de 13 fysiske nettverksgruppene til Spillavhengighet Norge også måtte stanses.

Fordi både ansatte og frivillige er bosatt ulike steder i landet hadde organisasjonen allerede blitt vant til å ha møter på Teams.

– Dermed kom ideen om å ha gruppemøte på Teams allerede 13. mars, sier Pedersen, og legger til:

– Da så vi også at vi ville kunne gi et tilbud til andre berørte som ikke bor i gruppeområdene.

Stort behov for hjelpetiltak

Pandemien har ført til en kraftig økning i henvendelser til Spillavhengighet Norge, og ettersom hjelpetilbudene ofte er konsentrert til de store byene, er det stort behov for lavterskeltilbud rundt om i landet. Digitale nettverksgrupper har derfor vært avgjørende for å hjelpe flere.

– Mange med behov for hjelp bor ikke i de store byene og de trenger et tilbud med en gang. Vi skal ikke erstatte klinisk behandling, men være et supplement før, under og etter behandling. Det er behov for et bredere lavterskeltilbud som når ut til hele Norge, sier Pedersen.

Avgjørende med trygge rammer

De digitale gruppemøtene har hatt særlig stor effekt for dem som allerede har deltatt i fysiske grupper. Pedersen forteller at det er viktig å jobbe med å skape trygge rammer i møtene, slik at også nye brukere føler seg komfortable med å dele sine historier.

– Den erfaringen vi har til nå viser at dette kan blir et veldig godt tilbud, men det er nødvendig å bruke tid på å lage trygge rammer rundt disse møtene. Spilleavhengige og pårørende er glad for at vi nå kan nå ut til flere som trenger hjelp, sier han.

Avgjørende med prosjektstøtte

Nå håper Spillavhengighet Norge at det digitale tilbudet kan bli et permanent tiltak, slik at enda flere kan få hjelp. Pedersen forteller at prosjektstøtte har vært avgjørende for å få dette til.

– Det finnes vel ikke ord som beskriver hvor viktig dette har vært. Vi har som organisasjon ofte utfordringer med å få stabil nok økonomi til at vi kan gjøre denne type utviklingsprosjekt, derfor er dette av svært stor verdi for oss. Dette gjelder særlig fordi vi har et såkalt akutt-tilbud i pandemien, men prosjektet skal også sikre tilbudet for fremtiden. 

Trenger du eller noen du kjenner hjelp med spillproblemer? Se denne videoen om Spillavhengighet Norges nettverksgrupper:


Søknadssammendrag

Når den pågående pandemien inntok landet i mars, måtte organisasjonen omstille hjelpetilbudene for spilleavhengige og pårørende. Den dagen vi måtte stenge alle fysiske grupper i landet (13 stk) visste vi at dette ville få store konsekvenser. Isolasjon, depresjon, fortvilelse og permittering fra jobb er stikkordene for alle tilbakefallene vi har opplevd den siste tiden. Det var nødvendig å sette i gang raske tiltak. Et tiltak var digitale gruppemøter.

6 måneder senere, ser vi at dette var tiltak som ble redningen for mange.

Dette er et tilbud vi ser vil ha lang levetid, dersom vi klarer å få trygge rammer rundt. Digitale nettverksgrupper er et nytt prosjekt som vi ønsker å videreutvikle. tildelte midler skal brukes til videreutvikling av digitale gruppemøter med hovedmål om at dette skal bli et permanent tilbud.

Et delmål er at dette tilbudet når ut til målgruppen vår, i hele landet. Dette vil være et tilbud som også de som bor utenfor de fysiske gruppene våre kan benytte seg av.

Gjennom 2021 vil vi få god erfaring på hvordan dette skal utvikles og om det i fremtiden vil være grunnlag til å fortsette dette tilbudet. Vi forventer at de digitale gruppene vil øke i omfang og derved at vi klarer å hjelpe enda flere enn vi gjør i dag. Uten Dam stiftelsen ville ikke dette vært mulig for å oss å få gjort.

Prosjektleder

Lill-Tove Bergmo

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Utvikling og etablering av digitale nettverksgrupper
Organisasjon
Spillavhengighet Norge
Beløp Bevilget
Kr 700.000
Startdato
05.10.2020