Veien til arbeid

Ungdom vil jobbe, men pandemien har gjort det vanskeligere. Det vil Røde Kors gjøre noe med.

For mange unge er ikke veien til jobb like enkel. Men nå har Røde Kors tatt grep for å hjelpe flere fram til målet. Illustrasjonsfoto: Adobe stock

I prosjektet Veien til arbeid skal Røde Kors sine Fellesverk i Ålesund og Drammen styrke mulighetene for en gruppe unge til å komme inn på et arbeidsmarked som er mer presset enn tidligere på grunn av Covid-19.

Dette skal gjøres ved å tilby til sammen 30 ungdommer et helhetlig arbeidstreningstilbud gjennom sommeren 2021. Tilbudet består av modulbasert opplæring på Fellesverket og lønnet arbeidspraksis hos lokale bedrifter i Drammen og Ålesund.

Vanskeligere under pandemien

Etter endt praksisperiode skal alle bidragsyterne i prosjektet følges opp.

– Ungdommer ønsker å finne lønnet arbeid, og under pandemien har dette blitt enda vanskeligere enn før, sier Thea Juell, prosjektleder i Røde Kors.

I dag er uformell arbeidstrening en av de faste aktivitetene på Fellesverket. Det har lenge vært etterspurt en mer formalisert og lønnet praksisplass fra deltakerne på Fellesverkene.

– Da koronapandemien kom til Norge og vi så hvordan denne påvirket arbeidsmarkedet og ledigheten i Norge, ble vi bekymret for ungdom som vil inn på arbeidsmarkedet, sier Juell.

Perfekt anledning

Hun er glad for at de kunne søke prosjektstøtte.

– Utlysningen fra Stiftelsen Dam ble en perfekt anledning til å gjøre noe for å motvirke de negative konsekvensene av pandemien. En gruppe ungdommer kunne dermed tilbys lønnet arbeidspraksis som de har etterspurt lenge, sier Juell.

72.000 unge uten jobb eller skoleplass

Fellesverkene i Drammen og Ålesund har tidligere hatt samarbeid med lokalt næringsliv om å få ungdommer i jobb og det var derfor perfekt å gjennomføre dette prosjektet ved disse.

– Allerede før pandemien inntraff var 72.000 unge mellom 15 og 29 år utenfor jobb eller skole og pandemien bidrar til økende utenforskap, forteller Juell.

Derfor mener Røde Kors det er et behov for et strukturert arbeidspraksistilbud rettet til unge, spesielt i forbindelse med pandemien.

Målet er fast jobb

Det er forventet at prosjektet vil gi unge anledning til å delta aktivt i samfunnet, gjennom arbeid og inkludering. Her vil de få erfare personlig og faglig utvikling, i form av arbeidstrening og videre muligheter til å bruke tillærte ferdigheter i praksis.

Arbeidsplassene som deltar i prosjektet vil få mulighet til å bidra til å dempe ungt utenforskap i sitt lokalsamfunn og gi motiverte ungdommer muligheten til å tjene egne penger og bidra til samfunnet.

– Et av målene ved dette prosjektet er at ungdommene skal tilbys deltidsjobber etter endt praksis. Uten støtten fra Stiftelsen Dam ville ikke tiltaket vært mulig å gjennomføre, sier Juell.


Søknadssammendrag

Koronapandemien har og vil bidra til økende utenforskap fremover for ungdom, og resultere i større utfordringer for de unge til å komme inn på arbeidsmarkedet. Røde Kors mener det eksisterer et nåværende, og kommende behov for et strukturert arbeidstreningstilbud rettet mot unge i forbindelse med COVID-19.

Arbeidstreningsprosjektet på Fellesverket skal styrke mulighetene for en gruppe unge til å komme inn på et arbeidsmarked som er mer presset enn tidligere på grunn av COVID-19. Dette skal gjøres ved å:

  • Gi ungdom tilknytning til arbeidslivet og erfaring med deres rettigheter og plikter
  • Ungdommene som deltar i dette prosjektet, skal få tilbud om deltidsjobber etter endt praksis.
  • Kvalifisere deltakerne for videre deltakelse i utdanning og arbeidsliv.
  • Gi deltakerne kompetanse, mestring, motivasjon og inkludering med støtte fra trygge voksne frivillige.
  • Gi deltakerne i prosjektet medvirkning i utforming og drift av prosjektet.

I prosjektet skal til sammen 30 ungdommer som er tilknyttet Fellesverkene i Drammen og Ålesund tilbys et helhetlig arbeidstreningstilbud med modulbasert opplæring på Fellesverket og lønnet arbeidspraksis hos flere bedrift etterfulgt av oppfølging og en evaluering av hele prosjektet.

Prosjektet vil gi ungdom som er påvirket av COVID-19 personlig og faglig utvikling, i form av arbeidstrening og videre mulighet til å bruke tillærte ferdigheter i praksis. Arbeidsplassene som deltar i prosjektet, vil få mulighet til å bidra til å dempe ungt utenforskap i sitt lokalsamfunn og gi ungdommer som er motivert og trenger det muligheten til å tjene egne penger og bidra til samfunnet.

Planlegging og rekruttering av deltakere og arbeidsplasser vil skje frem til sommeren 2021 og arbeidstreningsperioden vil foregå i juni-august 2021, prosjektet skal etter dette evalueres og avsluttes 31.9.2021.

Prosjektleder

Thea Juell

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Veien til arbeid
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
Kr 700.000
Startdato
24.09.2020