– Det verste er omfanget av denne tematikken. Det blir aldri tomt av historier å dele eller ny fagkunnskap som bør komme frem. Det er trist, for hver person som berøres av denne tematikken trenger tid til å heles. Vold, voldtekt og seksuelle overgrep har fatale konsekvenser som ingen burde utsettes for, og hvert tilfelle er ett for mye, sier June Holm.
Savnet informasjon
Hun leder Vi tror deg-stiftelsen, og er prosjektleder i podcasten med samme navn. June er selv utsatt for voldtekt, og har brukt sine egne dyrekjøpt erfaringer til å hjelpe andre. Hun forteller at både stiftelsen og podcasten ble til fordi hun selv savnet informasjon og kunnskap om hvor hun skulle henvende seg da hun selv ble utsatt for voldtekt.
Vi tror deg
- En podcast om vold og voldtekt.
- Intervjuer både utsatte, pårørende og fagpersoner, og man er med til overgrepsmottaket, politiet og i rettssak.
- Podcasten bidrar til kunnskap, informasjon, forståelse, hjelp og åpenhet.
- June Holm er prosjektleder og programleder for podcasten.
- Lytt til alle episodene her eller der du normalt hører podcast.
– De aller fleste som opplever voldtekt, må erfare det for å vite hvordan de skal håndtere det og hvor de skal få hjelp. Det er trist at mennesker må google for å finne essensiell informasjon etter overgrep, fordi de ikke har lært mer om det, sier Holm, og fortsetter:
– Mange har spørsmål rundt hvordan man går frem for å ta kontakt med overgrepsmottaket, bistandsadvokat og politiet. Det er heller ikke uvanlig å høre at mange utsatte for overgrep ikke er kjent med lavterskeltilbud som kan ha stor betydning for dem. Dette ønsket jeg å gjøre noe med, fordi jeg selv savnet det, men også fordi mange stilte spørsmål om dette etter at jeg grunnla Vi tror deg-stiftelsen.
Normalisere og senke terskelen for hjelp
Per høsten 2023 har podcasten godt over 200.000 avlyttinger, og tallet øker stadig. Episodene tar for seg ulike tilnærminger til voldtekt og seksuelle overgrep, men er laget tidsuavhengige, slik at de kan lyttes til i lang tid. I episodene får lytteren møte både utsatte, pårørende og fagpersoner, og man er med til overgrepsmottaket, politiet og i rettssak.
– Målet med Vi tror deg har hele veien vært å skape informasjon som kan bidra til kunnskap, informasjon og opplysning, i tillegg til at det skal gi håp, trøst og hjelp for dem som trenger det. Den skal også normalisere følelser og reaksjoner etter overgrep, og senke terskelen for å oppsøke hjelp, sier Holm, og legger til:
– Podcasten er tilgjengelig også framover, og kan fortsette å hjelpe, bidra og gjøre en forskjell i lang tid. Denne tematikken går dessverre ikke ut på dato.
«Nå vet jeg at jeg ikke er alene»
Både lyttertallene og tilbakemeldingene «Vi tror deg» har fått, tyder på at podcasten har betydd mye for mange. Her er noen eksempler:
Jeg vil bare takke for en helt fantastisk podcast. Jeg er psykolog, jobber mye med unge jenter, og har lært mer om seksuelle overgrep av podcasten enn på hele psykologistudiet. Jeg håper og tror at den kunnskapen dere formidler bidrar til at jeg kan hjelpe mange flere på en god måte i mitt arbeid. Tusen takk!
Er det en podkast jeg på det sterkeste anbefaler, så er det denne. Ekte historier om mer eller mindre tabubelagte emner som alle trenger å høre og ta lærdom av. […] Alle trenger å forstå at overgrep skjer, og at det er mennesker du kjenner som står i dette daglig. All respekt til de som har bidratt og fortalt sin historie.
Det mest rørende eg har hørt i podcast-verden. Burde vært pensum på ungdom- og videregående skole.
Kan ikke få sagt hvor mye podcasten betyr for meg.
Det har hjulpet meg mye å lytte til alle episodene. Nå vet jeg at jeg ikke er alene. Så takk for at dere deler historiene og sier «Vi tror deg».
For prosjektleder June Holm betyr det mye å få slike tilbakemeldinger.
– Det beste er å vite at jeg har hatt muligheten til å jobbe med et viktig helseprosjekt som blir verdsatt og utretter en forskjell for andre, sier hun.