– Seksualitet er livskraft, men seksuell vold knebler livskraften
Unikt tilbud hjelper kvinner å gjenvinne livskraften etter overgrep.
Helseprisen
Ta din seksualitet tilbake! var en av tre finalister til Helseprisen 2024.

Jeg ble voldtatt, men jeg trodde jeg var ferdig med det. Og så lærer jeg så mye på dette kurset, og skjønner at jeg har dissosiert hele livet mitt. Så det var en enorm opplevelse for meg å skjønne at jeg er ikke født sånn. Jeg har blitt sånn. Og hvis jeg har blitt sånn, så er det noe jeg kan gjøre med det.
Mer enn samleie og orgasme
Hun er en del av en mørk statistikk av kvinner som opplever seksuelle overgrep. Hele 1 av 5 norske kvinner blir utsatt for overgrep. For veldig mange resulterer det også i utfordringer med nærhet, intimitet og følelser.
– Seksualitet er livskraft, men seksuell vold knebler livskraften. Seksualitet er ikke bare samleie og orgasme. Det er måten vi går på, tenker på, føler på. Det er hvordan vi bebor kroppen vår. Det er nærheten til våre kjære, hvordan vi næres av kontakt med andre. Bare det å gi en klem eller et kompliment, sier sexolog Beate Alstad, og legger til:
– Samtidig så er traumatisert seksualitet et tabuområde. Vi snakker lite om hvordan seksualiteten påvirkes av seksuell vold. Selv om det påvirker så mange områder i livet.
Se video om prosjektet her:
Ta din seksualitet tilbake!
Med dette som bakteppe har Alstad og traumeterapeut Malin Wästlund utviklet et kurs for kvinner som er utsatt for overgrep. Målet er å gi kvinnene verktøy til å jobbe videre.
– Det begynte med at Beate og jeg så hvor utrolig mange kvinner som strevde og trengte hjelp med sin seksualitet, etter å ha vært utsatt for overgrep. Så vi utviklet et kurs basert på både traumekunnskap og sexologi for kvinner som ønsket å erobre seksualiteten kroppen sin tilbake, sier Malin Wästlund, og fortsetter:
– Men det er viktig å si at dette ikke er noen «kvikkfiks».
For det tar tid å jobbe seg gjennom traumer, forteller Silje Engbråthen, som har gått kurset.

Det som var viktig for meg var at det ble lagt fram på en måte som ble veldig lett å forholde seg til. Det var ikke de store sjumilsstegene. Du skulle på en måte bare jobbe på mikronivå og kikke etter glimmere, som er det motsatte av triggere
Bok som nyttig verktøy
Sammen med Jeanette Knedahl, Anita Kristine Lindeboom og Malene Haugland Sørlie utgjør hun nå en «ekspertgruppe» som alle har vært utsatt for overgrep, og som har gått kurset. Sammen med Wästlund og Alstad, og flere andre fagpersoner har de jobbet med å videreutvikle kurset.
– Gjennom dette prosjektet har vi hatt mulighet til å videreutvikle kurset, og samle kunnskapen i en bok, sier Wästluns, og fortsetter:
– Boka er både for kvinnene som går kurset, slik at de har en verktøykasse og noe konkret å lese i, men ikke minst skal den være en støtte etter kurset, sier hun.
Et språk for å snakke om seksuelle traumer
Boka, som har fått navnet «Omkamp! Seksualitetens utfordringer og gleder» fungerer som et oppslagsverk, med en innholdsrik kapittelinndeling, som gjør det enkelt å fokusere på et tema av gangen.
Det gjør den også nyttig for andre fagpersoner, pårørende og andre som møter mennesker som er utsatt for overgrep.
– Vi ønsker å gi både kvinnene som er utsatt, men også pårørende og andre terapeuter et språk for å snakke om seksuelle traumer. For vi er nødt til å snakke om dette, sier Alstad.
Gjennom prosjektet har de også reise rundt og holdt foredrag om kurset, og om boka.
– Forandret livet
Og tilbakemeldingene fra ekspertgruppa er entydige.
– Det har forandret livet mitt. Jeg gikk fra overlevelsesmodus til å begynne å leve igjen, sier tidligere kursdeltaker, Anita Kristine Lindeboom, og fortsetter:
– Det som tok meg mest, var det hverdagslige. At jeg forsto at når sønnen min klemte meg, eller tok på meg på feil måte, så var det en trigger for meg. Men det å få riktige ord på det, gjør at jeg kan få det ut i dagslys og ikke gjemme det inne i mørket mitt lenger.
– Det har betydd veldig mye. Jeg er i bedre humør, og jeg har mye mindre smerter. Og så får jo ungene mine oppleve en mer morsom og med tilstedeværende mamma, sier Jeanette Knedahl, og får støtte fra medkursdeltaker Malene Haugland Sørlie.

Det har blitt veldig mye enklere å bære seg selv som kvinne etterpå. Det er lettere å gå i kjole og skjørt. Klesskapet mitt er fullt av kjoler nå. Det var det ikke før. Så jeg er veldig takknemlig.